Ce ar putea urma după declaraţia controversată a ministrului Fifor

Data actualizării: Data publicării:
fifor 170912_MINISTRII_PSD_12_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Declarația controversată a ministrului Apărării, Mihai Fifor, care a spus că „în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice” a foat comentată la Digi24 şi de către expertul în securitate Hari Bucur Marcu: „Prin această declaraţie, ministrul Fifor a creat o problemă care dă prilejul să demonstreze faptul că România care este stat membru NATO bâjbâie într-un subiect important ca rachetele balistice. E inacceptabil.”

„Domnul ministru nu ştiu ce a vrut să spună, dar aseară la tv a prezentat o listă de elemente de putere militară de care dispune România şi de care România e foarte bucuroasă că Rusia se supără că le avem. Şi în această listă apare şi Deveselu cu rachetele balistice. E denotativă toată treaba. Nu ştiu de ce a făcut.

Realitatea e că, făcând această declaraţie pe care nu l-a obligat nimeni să o facă, a creat această problemă, problemă care se discută şi la nivel diplomatic şi care dă prilejul să demonstreze faptul că România care este stat membru NATO bâjbâie într-un subiect important ca rachetele balistice.

E inacceptabil.

Nu pot să nu insist că noi nu avem rachete balistice, nu avem elemente de armament nuclear pe teritoriul României. Asta cu siguranţă, nu suntem o ameninţare ofensivă impotriva niciunei ţări. În NATO e foarte bine statuat, există un grup de planificare nucleară, în care statele sunt identificate cu claritate şi României nu face parte din ele”.
Ce ar putea urma după o astfel de declaraţie .... :„În continuare un pic de zgomot de fond diplomatic dar nimic mai mult. Şi Fifor şi alţi miniştri din acest guvern au apetenţa să creeze stări conflictuale în România şi între România şi aliaţi şi nu înteleg de ce o fac, dar o fac în aşa fel încât să lanseze un mesaj internaţional că România nu este frecventabilă. Realitatea aşa se vede – că membrii guvernului Dăncilă aleg subiecte care să creeze stări conflictuale, verbale într-adevăr, între România şi aliaţi, etc.

Aş merge pe varianta unui plan. Prea e concertată treaba asta. E doar ce văd din public”, a comentat la Digi24 expertul în securitate Hari Bucur Marcu.

Ministrul Fifor a explicat, marți seară, la Antena 3 că armata română este tot mai apreciată de NATO și a vorbit şi despre relaţia cu Rusia, menționând că există misiuni de descurajare pe care Armata Română le întreprinde în Marea Neagră. 

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc? Cum ar putea vreodată Federaţia Rusă să fie încântată că România îşi dezvoltă capabilităţile navale?”,  a arătat ministrul apărării.

Miercuri, ministrul a revenit cu precizări: „A fost doar o greșeală de înțelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aș putea vreodată afirmă că la Deveselu avem rachete balistice”.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri