Traian Băsescu: Fifor a alimentat propaganda rusă şi decredibilizează România şi SUA în faţa aliaţilor

Data publicării:
traian basescu fb 2

Fostul preşedinte Traian Băsescu i-a cerut ministrului Apărării, Mihai Fifor să plece din Guvern după ce a afirmat că la baza militară de la Deveselu ar exista rachete balistice. Băsescu a spus că nu s-a gândit că cineva poate să facă declaraţii mai "dăunătoare" ţării decât ministrul Agriculturii, Petre Daea, iar asta confirmă încălcarea acordurilor dintre SUA şi Rusia, dar şi dintre NATO şi Rusia. Totodată, Băsescu afirmă că Mihai Fifor a alimentat propaganda rusă şi decredibilizează România şi SUA în faţa aliaţilor, scrie news.ro.

„Mihai Fifor, afară din guvern! N-am crezut că cineva poate face declaraţii mai dăunătoare ţării decât Petre Daea. Şi totuşi, alături de Daea, Mihai Fifor, ministrul Apărării, reuşeşte să facă cea mai ticaloasă şi greşită declaraţie post decembristă. El afirmă nici mai mult nici mai puţin că în baza militară de la Deveselu, România ar deţine rachete balistice. Confirmă astfel afirmaţiile făcute frecvent de Vladimir Putin, Serghei Lavrov, Serghei Şoigu şi mulţi alţi deminitari ruşi care încearcă să decredibilizeze realitatea că la Deveselu este instalat un sistem de apărare antirachetă defensiv şi nu un sistem ofensiv”, a scris Băsescu pe contul său de Facebook.

Băsescu susţine că afirmaţia lui Fifor confirmă încălcarea acordurilor dintre SUA şi Rusia, dar şi dintre NATO şi Rusia, catalogând declaraţia acestuia ca fiind “o prostie”.

„Mai mult decât atât, prin afirmaţia făcută, Mihai Fifor confirmă încălcarea gravă a acordurilor dintre SUA - Federaţia Rusă şi NATO -Federaţia Rusă, cu privire la reducerea armamentelor, acorduri aflate în vigoare. Cu certitudine afirmaţia lui Mihai Fifor este o prostie, rachetele de la Deveselu sunt rachete interceptoare defensive, fără potenţial explozibil şi care sunt menite să distrugă cinetic eventuale rachete balistice cu raza lungă şi medie de acţiune, lansate de Iran sau Coreea de Nord având ca ţintă teritorii ale statelor membre NATO”, a mai scris fostul preşedinte.

De asemenea, Băsescu spune că Mihai Fifor a alimentat propaganda rusă şi decredibilizează România şi SUA în faţa aliaţilor.

„Prin afirmaţia sa, Mihai Fifor a alimentat propaganda rusă care încearcă să găsească justificări pentru încălcarea acordurilor cu SUA şi NATO în vederea amplasării de armament în Crimea. Mai mult, afirmaţia lui Fifor are darul de a decredibiliza România şi SUA în faţa propriilor aliaţi, care ar putea crede că i-am dezinformat asupra instalaţiilor de la Deveselu. Mihai Fifor a devenit cel mai puternic aliat al Federaţiei Ruse în decredibilizarea deciziilor strategice ale României, SUA si NATO Eu nu pun mâna în foc că Mihai Fifor a făcut doar o gafă. Afară din Guvern, Mihai Fifor”, a conchis el.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a susţinut marţi seară la Antena 3 că baza militară de la Deveselu are rachete balistice de care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu „o să fie extrem de încântat”.

„Evident că niciodată preşedintele Putin nu o să fie extrem de încântat de faptul că în România se dezvoltă capabilităţi militare foarte serioase. Cum ar putea să fie vreodată preşedintele Putin încântat de faptul că în România avem baza militară de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodată preşedintele Putin să fie încântat că avem baza de la Mihail Kogălniceanu populată cu militari americani şi noi insistăm în continuare faţă de SUA în parteneriatul strategic să asigurăm permaneţa militarilor americani pe teritoriul românesc?”, a spus Mihai Fifor.

Miercuri, într-o intervenţie telefonică la Digi24, Fifor a spus că a fost o greşeală de înţelegere, el neafirmând că la Deveselu sunt rachete balistice.

„Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Eu aseară, am spus foarte clar că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem asemenea rachete. E puţin probabil că eu să nu ştiu ce adăpostim la Deveselu, să nu ştiu că acolo sunt rachetele interceptoare şi în ce mod funcţionează scutul de la Deveselu. Încă o dată, pot spune doar că a fost o greşeală de înţelegere, de comunicare în cel mai rău caz, dar în niciun caz nu aş putea vreodată afirmă că la baza de la Deveselu avem rachete balistice”, a declarat Mihai Fifor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri