Ciolacu, după ce INS a anunțat scăderea inflației: „Plafonarea prețurilor la energie și gaze impusă de PSD a fost soluția corectă”

Data publicării:
Marcel Ciolacu face declarații
Liderul social-democrat a subliniat că românii au nevoie de un plan social şi economic "articulat". Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pune scăderea inflației, anunțată de Institutul Național de Statistică, pe seama plafonării prețurilor la energie, măsură promovată de social-democrați. Ciolacu mai spune că PSD va propune măsuri pentru creșterea producției agricole românești și stoparea speculei, astfel încât inflația să revină la o singură cifră.

„Plafonarea prețurilor la energie și gaze impusă de PSD cu mari eforturi în Coaliție a fost soluția corectă. O confirmă astăzi INS care anunță o scădere a inflației cu peste un punct procentual în ianuarie față de luna decembrie 2022.

Știu că nu este suficient. Și tocmai de aceea ne vom concentra în perioada următoare pe un plan de măsuri concrete pentru a stopa creșterea prețurilor la alimentele de bază. Vom veni cu scheme de sprijin pentru a crește producția agricola românească și vom impune mecanisme pentru a opri specula pe seama suferinței oamenilor. Doar așa putem să ajungem la sfârșitul anului la o inflație cu o singură cifră!”, a scris Marcel Ciolacu marți într-un mesaj pe Facebook.

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 15,1% în ianuarie 2023, de la 16,4% în decembrie 2022, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 22,47%, cele nealimentare cu 11,88%, iar serviciile cu 10,27%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, date marţi publicităţii.

Facturile la curent au scăzut în ianuarie cu 16%, față de luna precedentă.

Potrivit estimărilor BNR, rata anuală a inflaţiei va scădea probabil în primele trei luni ale acestui an, dar va coborî semnificativ abia ulterior. Și ar putea ajunge la o singură cifră la finalul anului. Banca Naţională se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să scadă mai repede decât s-a anticipat anterior, în special începând din trimestrul III al anului în curs, pe fondul prelungirii schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie până la 31 martie 2025 şi al redefinirii caracteristicilor acestora din 1 ianuarie 2023.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri