CTP: E de ajuns ca România să ajungă în mahalaua Europei, ceea ce echivalează cu o excludere

Data actualizării: Data publicării:
CTP

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat miercuri la Digi24 că legea amnistiei și grațierii înseamnă o palmă peste față dată Uniunii Europene, având în vedere opoziția arătată prin MCV față de justiția din România. Jurnalistul a explicat cât de importantă a fost, de-a lungul istoriei, prietenia României cu Occidentul, fără de care țara noastră nu ar fi ajuns unde este astăzi.

„Au fost întrebați câțiva politicieni care consideră momentul cel mai important după Marea Unire, Dragnea tocmai a răspuns recent cu tupeul care îl caracterizează că intrarea în UE este aceste cel mai important moment.

Cel mai important moment de la  Marea Unire, din 1918, este ceea ce trăim acum, pentru că acum se joacă soarta României ca țară europeană. Tot ceea ce discutăm - despre justiție, despre economie, despre alegeri - sunt subsecvente, sunt doar aspecte particulare ale acestei chestiuni fundamentale. Poate exista România în afara Uniunii Europene, nu neapărat să fie exclusă formal din UE? Este suficient să ajungă în mahalaua Europei, ceea ce echivalează cu o excludere”, a explicat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

„Dacă va fi trecută prin Parlament această lege a amnistiei și grațierii nu știu cum poate România prelua președinția UE, o asemenea lege înseamnă o palmă peste față dată Uniunii Europene, având în vedere opoziția arătată până acum prin MCV, față de ce se întâmplă cu justiția din România”, precizează jurnalistul.

„Dacă românii nu vor înțelege acum că de 150 de ani încoace România există pentru că Occidentul a dorit ca România să existe, altfel România nu are sens. Unirea pe care o sărbătorim azi, dacă nu vom înțelege că ea se datorează Occidentului, atât în 1858, cât și 1918 fără voia puterilor occidentale, România nu ar fi fost ce este azi.

Dacă și ultimul om din ultimul sat din România nu va înțelege că buletinul lui cu care se poate legitima la Roma, la Madrid, îi da calitatea de cetățean european. Dacă se duce un țăran român la Paris, Roma, Madrid, poate înțelege sensul marii majorități a inscripțiilor luminoase de pe clădiri, de la diverse intrări, de pe panourile de afișaj.

Dacă și ultimul om din ultimul sat nu pricepe lucrul acesta - că este european fiind român și că nu poate fi român decât dacă este european - atunci nu știu ce se va întâmplă cu această țară. Aceasta este miza acum. 

Important e un lucru, România rămâne pe cursul european sau nu? Dacă Europa nu e, nimic nu e pentru România. România în afara Europei, nu există”, spune Cristian Tudor Popescu.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri