De ce îl atacă liberalii pe Bogdan Aurescu? Miza războiului dintre gruparea Rareș Bogdan - Bode și șeful MAE

Adriana Duțulescu Data actualizării: Data publicării:
bogdan aurescu si ciuca_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea

Prim-vicepreședintele Rareș Bogdan a declanșat un atac cel puțin surprinzător, duminică seara, împotriva ministrului de externe Bogdan Aurescu, în condițiile în care șeful diplomației este un tehnocrat de carieră, numit în funcție prin dorința Președintelui Klaus Iohannis de a avea la MAE un specialist în diplomație, și nu un om de partid. 

Rareș Bogdan a declarat, duminică, într-o emisiune televizată, că ministrul Aurescu a fost pus în funcție de „statul român”, și că ar trebui demis din funcție. 

Bogdan Aurescu a ripostat, luni, într-o declarație fără precedent pentru un diplomat extrem de reținut în afirmații politice, spunând că a fi atacat de Rareș Bogdan este ca și cum ar fi atacat de Sputnik. 

Declarația lui Aurescu, făcută în exclusivitate pentru Digi24.ro, l-a pus pe europarlamentarul PNL în situația de a fi privit ca nefrecventabil, pentru că în momentul în care un personaj politic este catalogat oficial drept rusofil de către ministrul de externe al țării sale, el intră pe o listă de persoane indezirabile la nivel politic european. Surse din conducerea PNL au declarat pentru Digi24.ro că etichetarea lui Rareș Bogdan drept rusofil de către ministrul de Externe a produs rumoare la vârful PPE și în Parlamentul European. 

Potrivit unor informații primite de la vârful PNL, exact acesta ar fi motivul revoltei lui Rareș Bogdan și a prietenilor lui, și anume faptul că portofoliul de la Externe nu este controlat politic de partid, deși este asumat ca fiind al PNL, la momentul împărțirii ministerelor. 

Pavel Popescu, vicepreședinte și deputat PNL, membru al grupării ultraconservatoare și naționaliste din PNL, a scris de altfel, pe pagina sa de Facebook, că Aurescu ”Se arată incapabil de a se așeza voluntar și proactiv la masă cu cei din conducerea partidului (sau chiar conducerile partidelor din coaliție)”, deși ”a fost girat politic de PNL”. 

Rareș Bogdan a fost numit președinte al PNL Diaspora în 22 martie 2022, adică în urmă cu un an. 

Sondajele de opinie realizate de partide în Diaspora arată o ascensiune îngrijorătoare a AUR, cu un an înainte de alegerile europarlamentare și parlamentare. Unele surse susțin că AUR ar întruni aproximativ 70% din intenția de vot a românilor din Diaspora, conform estimărilor pe care le-au primit liderii partidelor din Coaliție. 

Or, în condițiile în care PNL stă prost din punct de vedere electoral la nivelul românilor care muncesc și trăiesc în afara României, președintele filialei, respectiv Rareș Bogdan, este cel responsabil pentru câte voturi va primi partidul în Diaspora. 

De câteva luni, acesta îi reproșează lui Bogdan Aurescu lipsa de succes a PNL în Diaspora, deoarece MAE nu ar gestiona numirile și organizarea consulatelor, unde timpii de așteptare pentru rezolvarea nevoilor românilor sunt foarte mari. 

De altfel, în postarea făcută luni, pe pagina sa de Facebook, Pavel Popescu îl acuză pe ministrul de Externe că nu-și arată „disponibilitatea pentru a reforma minim sistemul, pentru a reconecta țara la cei 6 milioane de români din diaspora și pentru a desena o strategie de politică externă a ministerului coerentă pentru România”.

Un alt motiv care stă la baza atacurilor neașteptate ale grupării Rareș Bogdan - Bode la adresa lui Aurescu este legat de (ne)asumarea responsabilității pentru eșecul strategiei de integrare în Spațiul Schengen. 

Două ministere au gestionat dosarul Schengen, MAE și MAI, acesta din urmă condus de secretarul general al PNL, Lucian Bode, și el bun prieten al lui Rareș Bogdan. Un prim atac al grupului conservator la adresa ministrului de Externe a avut loc exact după ce Austria a votat împotriva aderării României la Spațiul Schengen. Tot Pavel Popescu s-a exprimat și atunci critic la adresa prestației MAE în dosarul Schengen, și gruparea sus-numită a încercat să deschidă subiectul în ședința BEx, însă discuția a fost închisă rapid de premierul Ciucă.

Se vorbea atunci în partid despre o posibilă aducere a lui Andrei Muraru din SUA, unde este ambasador, pentru a ocupa portofoliul Externelor, fiind considerat mult mai „apropiat de partid”. Nimeni nu a putut cere demisia sau demiterea lui Bogdan Aurescu de la MAE, însă, spre supărarea grupării Bode-Rareș Bogdan, a venit o solicitare de demisie din partea lui Klaus Iohannis, adresată ministrului de Interne, implicat în scandalul plagiatului lucrării de doctorat. 

Este posibil ca, în substrat, contestarea lui Aurescu de către liberali să fie și o manifestare a nemulțumirilor unora dintre liderii din Modrogan legate de relația cu Klaus Iohannis, de care partidul pare să se îndepărteze tot mai mult. 

Teoretic, portofoliul Externelor nu va intra la negocierile dintre PSD și PNL legate de rotativa guvernamentală, fiind asumat direct de Palatul Cotroceni. Relația lui Rareș Bogdan cu Klaus Iohannis este una rece și este greu de presupus că șeful statului va da curs dorințelor grupării Bode - Bogdan. 

O întâlnire între Klaus Iohannis și conducerea PNL, la Vila Lac, unde se vor discuta aceste subiecte, va avea loc de-abia la începutul lunii aprilie. 

Ionuț Stroe: O discuţie între un politician şi un diplomat de carieră

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat luni, la Digi24, că scandalul dintre Rareș Bogdan și ministrul de externe Bogdan Aurescu este „o discuţie între un politician şi un diplomat de carieră”.

„Vă pot confirma că partidul l-a numit pe domnul Bogdan Aurescu acolo”, a răspuns Stroe, întrebat despre afirmația lui Rareș Bogdan potrivit căreia Aurescu a fost numit de „stat”.

„A fost decizia noastră la momentul respectiv ca opțiunea pentru zona de externe să fie pentru un diplomat de carieră, un diplomat cu foarte bună reputație și experiență, un om foarte bine conectat la zona relațiilor internaționale, care să conducă acest portofoliu. Este un portofoliu asumat de Partidul Național Liberal, iar Bogdan Aurescu a fost nominalizarea noastră acolo. Poate că în aceste vremuri e oarecum bine să ai un specialist în domeniu care să gestioneze situația politicii externe”, a mai spus Stroe.

„Este poziția și viziunea domnului Rareș Bogdan în legătură cu activitatea domnului Aurescu. În schimb, vă pot menționa faptul că aprecieri și, bineînțeles, evaluarea activității fiecărui ministru în parte o face primul ministru Nicolae Ciucă. Ba mai mult decât atât, există în momentul de față o activitate extrem de susținută în plan extern, lucru de altfel, pe care și dumneavoastră l-ați reflectat. Eu cred că este doar o discuție între un politician și un diplomat de carieră. Într-adevăr, s-ar putea să fie diferențe de optică în legătură cu ce poți face și ce nu poți face în aceste vremuri în plan extern, dar nu mă îndoiesc că vreunul din participanții la această discuție n-ar susține politica de stat a țării noastre, ca membră a NATO, a Uniunii Europene, apartenență pe care, în mod evident, trebuie să o valorificăm la maxim, mai ales în acest context internațional extrem de tensionat”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Întrebat dacă au existat consultări și cu președintele Klaus Iohannis înaintea înaintării acestui nume a lui Bogdan Aurescu pentru funcția de ministru de externe, Stroe a spus că „noi parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis l-am asumat mereu. Ba mai mult decât atât, știți foarte bine, a existat o conlucrare foarte, foarte bună între noi și Administrația Prezidențială, între fostul președinte al PNL, Klaus Iohannis, actual președinte al României și PNL”.

„Important este că decizia a fost luată în structurile de conducere ale Partidului Național Liberal și, în mod implicit, asumată de întreg partidul, în momentul în care s-a făcut”, a concluzionat acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri