E. Hurezeanu: Politica românească e ca un șvaițer, iar Ponta și Antonescu sunt ca Tom și Jerry, se joacă

Data publicării:
Victor Ponta si Crin Antonescu-Mediafax Foto-Alexandru Hojda

Emil Hurezeanu și-a amintit de imaginile de la televizor din 1989 în care revoluționarii au intrat în sediul Comitetului Central, iar în biroul lui Nicolae Ceaușescu erau „băieții cu automatele pe piept, fumând, bând cafea bună și uitându-se la desene animate”.

Mickey Mouse trăiește în continuare”, a spus el.

„În desene animate se poate întâmpla orice, spre deosebire de filmele artistice, unde cei buni îi înfrâng pe cei răi, mor oamenii, sunt răniți. În desenele animate nu moare nimeni. Se turtesc, cad, sunt striviți, strânși cu ușa, dar nu pățește nimeni nimic. Își refac conturul și pornesc înainte. Asta era semnul acestei întâlniri cu forma de libertate a noilor posibiltăți infinite. Dându-l la o parte pe dictator, orice era posibil”, a subliniat Hurezeanu.

Ceea ce se întâmplă astăzi pe scena politică românească sunt forme ale posibilităților nesfârșite pe care le oferă democrația. Poți să te cerți dimineața, la prânz și seara, lucrurile să mai meargă puțin. Să te faci mincinos, poți să votezi și să nu votezi. Sunt liderii României, cei doi care se acuză de minciună, fiecare susține ceva. Foarte neliniștitor acest fragment al susținerilor reciproce: ceva care s-ar fi întâmplat, respectiv că nu s-ar fi întâmplat în prezența a 12 persoane și totuși au versiuni diferite. Fiecare bazându-se pe cele 12 persoane că fie confirmă tacit, fie nu vor apărea niciodată ca să infirme. Ceea ce mi se pare o culme a aberației libertății. Așa aniversează oamenii politici de vârf Revoluția”, a spus analistul politic.

În opinia lui, în USL „e o fisură adâncă, care nu știu dacă se mai vindecă”.

Emil Hurezeanu consideră că Victor Ponta și Crin Antonescu sunt preocupați mai mult de putere și de propriile feude și că au fost surprinși de birocrația de partid „care mereu forțează nota”.

Jurnalistul a făcut referire și la discursul fostului președinte american Richard Nixon de dinainte de a se stabili legătura dintre ordinele date chiar de el și scandalul Watergate, în care îi numea pe cei vinovați și promițând îndreptarea adevărului.

„Oamenii obișnuiți vor puterea, dar, odată punând mâna pe ea, ce dracului mai vrei? De ce mai greșești? De ce ai vrut puterea? Să faci ceva cu ea! Cu ea, prin ea, pentru alții. E simplu. Se pare că scopul puterii devine puterea însăși și și mai mult puterea. Asta îi transformă pe oamenii politici de vârf în niște animale foarte ciudate. USL este organizație compromisă în ochii românilor, la ora asta”, a adăugat Emil Hurezeanu.

Îi mai vedeți pe americani spunând ceva? I-am lămurit! O mai vedeți pe Viviane Reding cu arma la picior, gata oricând să intervină. Intervine peste tot. Astăzi a mai avut zece intervenții. Probabil și în direcția Ciprului, și în direcția Republicii Malta, numai că noi nu știm asta. Așa funcționează, trebuie să ne decomplexăm, să n-avem mania persecuției, că sunt unii cu ochii pe noi. Dar mă întreb cât mai încearcă răbdarea și puterea de înțelegere a celor care i-au ales cu 70%, anul trecut, și pe cine cred ei că se bazează în continuare în marile competiții care urmează, europarlamentare, prezidențiale”, a punctat Hurezeanu.

Ei pot să zică ca în desenele animate că nimic nu se strică, totul se transformă. Eu sunt mincinos, tu ești somnolent. Tu ești liberal, eu sunt pesedist. Tu ești bun, eu sunt rău. Tu ai fost, eu n-am fost. O luăm de la început, funcționarii sunt acolo, partidul funcționează și lumea o să ne înțeleagă că n-au pe nimeni mai buni, Băsescu – singurul nostru pericol real – nu mai candidează, iar ceilalți într-un an de zile s-ar putea să nu se coaguleze. Și atunci noi ocupăm portativul cu Tom și Jerry la infinit. Nu. Judecată morală nu poate fi trasă în legătură cu ei. E trist că se întâmplă asta, nu sunt politicieni maturi, nu sunt responsabili. S-ar putea să aibă de-a face și cu cașcavalul șvaizer, care este viața politică românească. Viața publică românească e destul de maleabilă și atunci te joci în toate felurile”, a subliniat Emil Hurezeanu.

„Oamenii vor avea gânduri noi legat de voturile pe care le vor pune în urnă. Ceea ce fac ei acum ca în desenele animate se poate întâmpla și după ei sau în paralel cu ei”, a adăugat analistul politic.

Un nou episod tensionat a avut loc astăzi între Victor Ponta și Crin Antonescu. Cei doi lideri USL s-au acuzat reciproc de minciună. În timp ce președintele PSD afirmă că liderul PNL „spune altceva decât e adevărat”, șeful Senatului a replicat: „spre deosebire de alții, nu am fost dovedit niciodată mincinos”. Temele pe care s-au acuzat cei doi lideri ai USL sunt legea amnistiei, modificarea Codului Penal, dar și posibila candidatură pe liste comune la europarlamentare.  

Ulterior, liderul Partidului Național Liberal a anunțat că Uniunea Social-Liberală se poate rupe, dacă „genul acesta de lucruri continuă”. Crin Antonescu a precizat că înregistrările de la ședințele PNL au fost făcute publice de fiecare dată când au avut loc în sala de la Camera Deputaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri