Gelu Voican Voiculescu a răbufnit în direct: „Nu merita executat cuplul Ceaușescu?”

Data actualizării: Data publicării:
GELU VOICAN VOICULESCU AGERPRES
FOTO: Agerpres

Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României) este inculpat, alături de Ion Iliescu, fost președinte al țării, în Dosarul Revoluției. Gelu Voican Voiculescu a declarat la Digi24 că această decizie „nu este o surpriză” și că tot procesul „reprezintă o răzbunare politică”.

Citiţi şi: Dragnea îşi pregăteşte plecarea de la putere. Şi întoarcerea. Ca preşedinte

Este o faza intermediară din urmărirea penală care este în desfășurare, am fost suspecți, acum am devenit inculpați, s-a pus în mișcare procedura de urmărire penală și rămâne de văzut dacă până la sfârșit vom fi trimiși în judecată sau nu. Patru persoane din șase au fost inculpate, deocamdată suntem inculpați, nu era o surpriză, aflasem de alte două inculpari și știam că fac parte din cei 4”, declară Gelu Voican Voiculescu.

Nu am ce să îmi reproșez din acea perioada am fost un om care a ieșit în stradă și nu aveam nici o problemă, tot procesul reprezintă o răzbunare politică și este trist că revoluția noastră să fie utilizată că o armă politică, să nu implice ideea de revoluție că toți îi suntem datori că beneficiem de libertatea câștigată prin morții noștri, o ironie, tocmai astăzi mi s-a înmânat documentația prin care aflu că sunt inculpat, recunoștință este cea mai sublimă formă de ingratitudine”, precizează fostul vice prim-ministru al Guvernului.

Citește și Dragnea își pregătește plecarea de la putere. Și întoarcerea. Ca președinte al României

Trebuie să rețineți că acest 860 de oameni au murit până în 22 decembrie când s-a anunță execuția lui Ceaușescu, autorii acestor crime care s-au dedat la diversiunea armata pe care o numim teroristă au fost oameni în slujba fostului regim și de frică au reacționat, dar când au auzit că au fost cei doi uciși au predat armele, a spune azi că noi am ordonat uciderea a 860 de oameni este o blasfemie și face parte din șirul unei revanșe”, afirmă Gelu Voican Voiculescu.

„Cuplul Ceaușescu nu merita executat? O revoluție de aceea s-a făcut, acum ne pare rău de ei, o revoluție nu e un act galant, este o discontinuitate, nu mai invocat procesul Ceaușescu, am dat curs unui deziderat întreagă populație a României.

Procurorii dau curs unei directive care a venit de la președintele Iohannis, care a spus că e vremea procurorilor, nu a istoricilor, din vremea aceea, Parchetul obedient a început să instrumenteze acest dosar. Se creează falsa impresie că abia acum a trebuit să vină Iohannis ca să se facă lumină”, declară Gelu Voican Voiculescu.

Fostul președinte Ion Iliescu este de astăzi inculpat în dosarul Revoluției. Procurorii au luat aceeași decizie și în cazul lui Gelu Voican Voiculescu. În urmă cu an, cei doi deveneau suspecți în dosar.

Potrivit procurorilor, „prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.. În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

Astfel, în urma acestor evenimente au rezultat 862 de decese, 2150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, dar și vătămări psihice. „Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00)”, precizează procurorii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri