Guvernul a aprobat conectarea la internet de mare viteză și 5G pentru 1000 de localități

Data publicării:
bogdan ivan la o sedinta
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării şi Digitalizării. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării Bogan Ivan a anunţat că Guvernul a aprobat, joi, un memorandum care prevede că aproximativ 1.000 de localităţi vor fi conectate la internet de mare vitează de minim 100 Mbps şi automat la infrastructură de tip 5G.

E un proiect care se va derula până la finalul anului 2025, iar Ghidul solicitantul este deja pus pe site-ul MCID, a mai spus Ivan, care a făcut apel „la toate companiile interesate să îl consulte şi să vină, în cel mai scurt timp, cu propuneri concrete, iar în data de 26 iunie a.c. va începe, timp de 30 de zile, perioada de depunere pentru cei interesaţi de a intra în acest proiect extrem de important”.

„Vorbim despre o investiţie extrem de importantă pentru tot ceea ce înseamnă comunităţi rurale care astăzi nu sunt conectate la reţele de internet de mare viteză. Prin acest proiect ne vom asigura că aproximativ 1.000 de localităţi vor fi conectate la internet de mare vitează de minim 100 Mbps şi automat la infrastructură de tip 5G. Pe de altă parte, vorbim despre atingerea unei ţinte pe care ne-am setat-o de a avea acoperită peste 98% din zonele care sunt în intravilanul localităţilor din România, urmând ca după analiza pe care o avem astăzi împreună cu celelalte instituţii abilitate din aproximativ 1.500 de localităţi, unde unele sunt chiar şi cu 4-5 locuitori, mai rămân sub 500 de localităţi care să nu aibă conexiune de mare viteză la internet”, a explicat Bogdan Ivan, la finalul şedinţei de joi a Executivului.

El a mai spus că, „prin acest proiect putem să spunem că ne apropiem de aproximativ 99% din zona de intravilan care să fie conectată la internet de mare viteză”.

„E un proiect extrem de important. Împreună cu toţi colegii din ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României – n.r.) şi din Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării am lucrat de şase luni şi am ajuns în stadiul în care să pregătim Ghidul solicitantului, să îl punem în transparenţă pentru toţi cei interesaţi. Sunt beneficiari eligibili atât întreprinderile mici şi mijlocii, cât şi companiile mari de telecomunicaţii din România. Proiectul este gândit pentru acele zone în care nu era fezabil să facă investiţii în infrastructura de telecomunicaţii direct ca şi companii care caută evident profitul. În această formulă pe noi ne interesează oamenii şi este evident că vor fi foarte mulţi beneficiari”, a completat ministrul Digitalizării, citat de news.ro.

Acesta a mai precizat că proiectul se va derula până la finalul anului viitor şi a făcut apel la toate companiile care sunt interesate să vină cu propuneri concrete.

„În primul rând ne interesează acele comunităţi care nu au conectate şcoli la internet de mare viteză, care nu au conectate primăriile, care nu au conectate dispensarul medical, şi în această formă vom reuşi să ducem la un click distanţă şi să ducem această poartă către întreaga informaţie din întreaga lume, prin intermediul internetului, acele comunităţi izolate în care copiii nu au acces la internet şi de multe ori nici instituţiile publice. E un proiect care se va derula până la finalul anului 2025 şi îmi doresc foarte mult ca toate instituţiile care sunt responsabile să fie prezente şi să ne sprijine în acest proiect, de la primăriile care trebuie să vină cu zona de avize până la celelalte companii de utilităţi care trebuie să dea avize, aici mă refer în special la zona de electricitate. Să reuşim să facem acest proiect într-un termen record. Ghidul este publicat deja pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi fac apel la toate companiile interesate să îl consulte şi să vină, în cel mai scurt timp, cu propuneri concrete, iar în data de 26 iunie a.c. va începe, timp de 30 de zile, perioada de depunere pentru cei interesaţi de a intra în acest proiect extrem de important”, a concluzionat Bogdan Ivan.

Editor : A.V.D

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Cine este Emanuel Pârvu, regizorul filmului “Trei kilometri până la capătul lumii”. Pelicula a fost inclusă...
Adevarul
Dilema incredibilă a unui român din Spania: „Am aflat că nu sunt tatăl copiilor mei, ce să fac?"
Newsweek
6.400 lei pensie la recalculare deși are mai puțin de 40 de ani munciți. Câți bani ia în plus?
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(VIDEO) P Diddy isi cere scuze dupa publicarea unei inregistrari video in care isi loveste fosta iubita. “Am...