Guvernul a publicat scrisoarea lui Nicolae Ciucă, Viktor Orban și ceilalți lideri europeni către von der Leyen, în scandalul cerealelor

Data publicării:
ciuca ursula von der leyen
Premierul Nicolae Ciucă și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. foto: Profimedia Images

România a cerut reluarea dialogului tehnic între Comisia Europeană și ministerele Agriculturii din statele afectate de afluxul de cereale din Ucraina, pentru recalcularea compensațiilor oferite fermierilor, afirmă premierul Nicolae Ciucă. Șeful guvernului arată că, împreună cu premierii din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia, au trimis o scrisoare comună adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îi cer o serie de măsuri pentru protejarea piețelor interne.

„Am semnat împreună cu omologii mei din Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia o scrisoare comună adresată președintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, prin care propunem un set de măsuri menite să reducă semnificativ dezechilibrele create în piață de importurile masive de cereale ucrainene”, anunță Nicolae Ciucă luni, într-un mesaj pe Facebook.

Scrisoarea este semnată de premierul român Nicolae Ciucă, președintele Bulgariei, Rumen Radev, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, premierul Slovaciei, Eduard Heger, și premierul Ungariei, Viktor Orban.

scrisoare CE
Fragment din scrisoarea semnată de cei cinci premieri, adresată șefei CE

Premierul enumeră măsurile pe care le propune împreună cu omologii săi din țările afectate de cerealelor din Ucraina.

  • Suplimentarea fondurilor europene distribuite fermierilor drept compensații, dar și posibilitatea folosirii acestor bani pentru direcționarea exporturilor ucrainene către țările din Africa și Orientul Mijlociu.
  • Sprijin financiar european pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din statele noastre, dar și pentru operatorii din piață care au nevoie de vehicule suplimentare. Printr-o rețea de transport bine pusă la punct, produsele provenite din Ucraina vor putea fi trimise mai rapid către țările importatoare din alte regiuni ale lumii.
  • Uniunea Europeană, în colaborare cu Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) să creeze o soluție prin care cerealele ucrainene să fie achiziționate, pentru a nu rămâne în UE.
  • Urgentarea procesului de ajutorare a fermierilor europeni și crearea unor mecanisme automate de sprijin pentru fermierii din regiunile afectate.
  • Comisia Europeană să ia în calcul reintroducerea taxelor vamale pentru importurile din Ucraina, care beneficiază acum de scutire.

Scrisoarea poate fi citită integral aici: 

Scrisoare comuna adresata CE

Nicolae Ciucă amintește că preșdintele Klaus Iohannis a protestat la Comisia Europeană față de nivelul compensațiilor calculate pentru fermieri.

„Problemele întâmpinate de fermierii români, afectați de tranzitul cerealelor ucrainene, au fost prezentate președintelui Comisiei Europene de către președintele Klaus Iohannis, în ultima sa vizită la Bruxelles. Șeful statului a cerut reînceperea dialogului tehnic între Comisie și ministerele Agriculturii din statele afectate, pentru recalcularea cuantumului compensațiilor”, a mai arătat Nicolae Ciucă, adăugând că pachetul demăsuri „se va adăuga programelor pe care Guvernul României și Comisia Europeană le derulează în sprijinul fermierilor din țara noastră”.

După intervenția președintelui român, șefa Comisiei Europene a anunțat majorarea ajutorului pentru fermierii din țările afectate de cantitățile mari de cereale ucrainene.

„Ca prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din Rezerva Agricolă de Urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Acest lucru a fost foarte clar în seara asta. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a făcut o moțiune și a cerut să analizam creșterea acestei sume pentru fermierii din statele din prima linie”, a declarat președinta Comisiei Europene.

CE propune prelungirea măsurilor de ajutor

Comisia Europeană a propus pe 23 februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.

Prelungirea suspendării taxelor vamale şi a altor măsuri comerciale în cazul produselor ucrainene se adaugă altor iniţiative ale UE de susţinere a economiei ucrainene, în special aşa-numitele „drumuri de solidaritate” pentru exportul cerealelor ucrainene pe căi terestre.

Având însă în vedere creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid de salvgardare pentru protejarea pieţei interne a UE, în caz că acesta este necesar.

Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale.

Citește și: Apar fisuri în susținerea pentru Ucraina? Răbdarea fermierilor în criza provocată de cerealele din Ucraina a secat (Bloomberg)

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri