Iohannis: Autoritățile au obligația de a valorifica la maximum toate oportunitățile financiare pentru a sprijini cercetarea din România

Data actualizării: Data publicării:
Klaus Iohannis face declarații.
Klaus Iohannis. Foto: Inquam Photos / George Călin

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul primei ediții a Galei Cercetării Românești. Președintele salută inițiativa și spune că autoritățile au obligația de a valorifica la maximum toate oportunitățile financiare pentru a sprijini cercetarea din România prin accesarea fondurilor nerambursabile disponibile atât prin programele operaționale, cât și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„Cercetarea și inovarea din România au nevoie de promovare susținută și mai ales de o abordare coerentă și predictibilă în ceea ce privește finanțarea, astfel încât să putem vorbi despre o reală dezvoltare și încurajare a domeniului pe termen mediu și lung. Cercetătorii, indiferent dacă se află la începutul carierei sau au deja o experiență bogată, trebuie să poată previziona ce apeluri de proiecte competitive sunt disponibile pentru a-și pune în practică ideile lor valoroase”, se arată în comunicatul președintelui.

Klaus Iohannis consideră că autoritățile au obligația de a valorifica la maximum toate oportunitățile financiare pentru a sprijini cercetarea din România prin accesarea fondurilor nerambursabile disponibile atât prin programele operaționale, cât și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

„De asemenea, prin Proiectul „România Educată” dorim să creștem interesul copiilor pentru știință și creativitate, iar ulterior pentru o activitate susținută în cercetare. Trăim vremuri în care foarte multe dintre descoperirile tehnologice devin rapid parte din viața noastră de zi cu zi, iar progresele în domenii majore, precum cel al sănătății ori al protecției mediului, aduc beneficii incontestabile pentru toți cetățenii. Cercetarea reprezintă catalizatorul schimbării și este o sursă esențială de prosperitate. România educată, durabilă și competitivă este România care încurajează inovarea și care sprijină activitatea cercetătorilor săi și le recunoaște acestora meritele”, spune Klaus Iohannis.

„Istoria universală consemnează inovațiile cercetătorilor români, care nu de puține ori au contribuit decisiv la binele umanității. Ne mândrim cu realizările remarcabile ale unor personalități care au îmbunătățit, prin munca și descoperirile lor, viața de zi cu zi a oamenilor”, amintește președintele.

„Este însă responsabilitatea statului român să valorifice și să promoveze inventivitatea, stimulând și legătura dintre mediul de cercetare, mediul privat și autoritățile publice, în scopul progresului social. Susținerea și încurajarea cercetării înseamnă o investiție directă în viitorul nostru, al tuturor. Cercetarea și inovarea sunt vitale pentru a facilita descoperirile care ne pot ajuta să răspundem eficient multiplelor provocări ale prezentului, dar mai ales să le anticipăm pe cele cu care ne vom confrunta de acum înainte” conchide Klaus Iohannis.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri