Jurnalistul Cătălin Striblea, despre planul prin care PSD ar încerca să îi forțeze mâna lui Iohannis pe legile justiției

Data publicării:
170824_iohannis_gest_CONFERINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Jurnalistul Cătălin Striblea consideră că proiectul de lege depus de deputatul PSD Cătălin Rădulescu care l-ar scoate pe președinte din procedura de numire și revocare a magistraților-șefi este „o modalitate de negociere” pe care o încearcă PSD cu Klaus Iohannis, în cazul în care președintele va trimite legile justiției înapoi spre reexaminare. 

170824_iohannis_gest_CONFERINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Patruzeci de parlamentari PSD au un proiect prin care preşedintele este eliminat din procedura de numire a procurorilor-șefi. Ieri s-a votat și azi s-a schimbat. Probabil e o modalitate de negociere pentru momentul în care Iohannis va trimite legile înapoi.

E o negociere politică şi o mizerie în subsidiar sau invers. O mizerie și apoi o negociere politică. De ce o mizerie? Pentru ca nu respectă principiul scoaterii de sub controlul politic. Iau de la preşedinte şi spun ca numirile ar trebui făcute de Senat, ceea ce e o încălcare a principiului separațiilor puterilor în stat.

De ce e mai potrivit la preşedinte: pentru că, potrivit Constituției, e deasupra partidelor și reprezintă statul și cetațenii. Am putea să fi menținut modelul din 2004, în care doar CSM făcea asta. Dacă vrei sa o depolitizezi complet, las-o breslei. Sigur, mereu va fi o discuție pe acest fond de neîncredere, unde ar trebui să fie numirile. Poate ar trebui să fie în cadrul breslei, pentru ca nimeni să nu se mai ocupe de asta din spectrul politic. Noi rezolvasem aceste lucruri în 2004 și Macovei le-a modificat în 2005, spunând că doar anumite persoane pot numi, pentru că nu avea încredere în CSM. După care numirea a fost repolitizată și am ajuns în situația asta.

Ceea ce spune azi PSD e o minciună, că e politizată pentru că e la Iohannis. Ei ar dori să fie politizată în continuare, dar să pună ei oamenii. Asta e marea bătălie. Și pregătește poate ce se va întâmpla vineri sau saptămâna viitoare, pentru că Toader a spus că vă anunţa ce e cu revocarea lui Kovesi. Să ne pregătim pentru acest moment.

Deocamdată e un proiect depus ca pârghie. Dacă Iohannis va respinge legile de organizare a justiției, atunci o modificăm în acest sens. Ei cred că l-ar obliga pe preşedinte să semneze aceste legi. Vedem ce va face Iohannis. Dar direcţia PSD rămâne neştirbită, să punem mâna pe justiţie, sub orice formă, sub orice ameninţare, chiar nu ne mai interesează de nicio materie”, a comentat jurnalistul Cătălin Striblea, în direct la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri