Sari la conținut

K. Iohannis, reacție privind acordul UE-Canada

Canada a anunţat că negocierile cu Valonia privind acordul comercial UE-Canada au eşuat. Pe cale de consecinţă şi ridicarea vizelor pentru români ar putea fi amânată fără o dată precisă.  Conform corespondentului Digi24, președintele Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles, la summit-ul UE, a declarat că și în cazul în care nu se încheie negocierea și nu va fi semnat acordul UE -Canada, România va continua să negocieze cu Ottawa pentru ca românii să beneficieze de vize. 

klaus iohannis getty

Se pare că Uniunea Europeană nu a acordat prea multă atenție problemelor pe care Valonia la ridica, adică unele chestiuni punctuale și de principiu care țin de protejarea pieței europene a produselor agricole, de exemplu.

Însă, o explicație poate fi dată și de faptul că guvernul regional este dominat de stânga, în timp ce guvernul federal este dominat de partidele de dreapta.

Însă, acordul nu a eșuat total. Alice Iacobescu, trimisul special al Digi24 la Bruxelles, relatează că jurnaliștii se întrebau care ar fi problema dacă acordul va fi semnat în decembrie.

În ceea ce privește cerințele României, Canada a fost de acord ca românii să poată călători peste ocean fără vize de la 1 decembrie 2017.

În schimb, din mai 2017 nu vor mai avea nevoie de viză pentru Canada cei care au mai fost în această țară.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că și în cazul în care nu se încheie negocierea și nu va fi semnat acordul UE -Canada, România va continua să negocieze cu Ottawa pentru ca românii să beneficieze de vize.