Klaus Iohannis: PSD a boicotat referendumul, iar acum boicotează implementarea lui

Data actualizării: Data publicării:
klaus-iohannis-presidency2

Preşedintele Klaus Iohannis a acuzat PSD că nu vrea implementarea referendumului din 26 mai. Într-o declaraţia la Alba Iulia, preşedintele spune că PSD, după ce a boicotat referendumul, boicotează şi implementarea acestuia.

Întrebat de pactul pe care l-a anunţat „pentru consolidarea parcursului european al României” şi pentru care a invitat partidele la discuţii la Cotroceni, preşedintele a declarat că PSD „se eschivează” și că nu dorește în realitate să accepte acest pact. „Am văzut că imediat PNL a acceptat acest pact după care și USR a acceptat. Doar PSD a făcut tot felul de figuri să caute explicații. În realitate, PSD se eschivează după ce a încercat să boicoteze referendumul, încearcă sa boicoteze implementarea referendumului. PSD nu a înțeles lecția primita la alegeri că poporul e suveran și că ce a votat trebuie pus în practică”, a mai spus Klaus Iohannis.

„Această majoritate toxică PSD în Parlament va trebui să dea socoteală la alegerile parlamentare (n.r. - din 2020)”, a concluzionat președintele. 


Transcrierea declarațiilor de presă, conform presidency.ro:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Sunt foarte bucuros că am ajuns, aici, în Alba Iulia. Cum am spus și participanților la lansarea de carte, este una dintre locațiile mele favorite și se vede că vin destul de des aici. Un eveniment foarte frumos, multă lume interesată de Europa și, cu această ocazie, cred că am reușit să-i întâlnesc iarăși pe mulţi din Alba Iulia, cu care ne-am întâlnit și cu altă ocazie, întotdeauna un loc frumos - Alba Iulia.

Jurnalist: Vorbeați în sală despre pactul propus partidelor politice. De ce credeți că PSD se încăpățânează să îl modifice, să îl completeze?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Vedeți, eu am lansat după consultările cu partidele parlamentare un pact care conține elementele care trebuie lămurite și rezolvate pentru a satisface voința exprimată de români la alegeri și la referendum. Am văzut că imediat PNL a acceptat acest pact, după care și USR a acceptat acest pact, doar PSD a început să facă tot felul de figuri, să caute explicații și, în realitate, PSD se eschivează, nu vrea să semneze acest pact. Deci, PSD, după ce a încercat să boicoteze referendumul, acum încearcă să boicoteze implementarea referendumului. Se vede că PSD nu a înțeles încă lecția dată la aceste alegeri, încă nu a înțeles că poporul este suveran şi dacă a votat acest lucru, trebuie pus în practică. Este regretabil, dar aceste alegeri europarlamentare au dat un vot clar pentru Parlamentul European, au dat un vot foarte, foarte clar la referendum, dar încă nu au schimbat majoritatea în Parlamentul nostru de la București. Pentru asta, însă, mai avem şi alte alegeri. Românii deja au spus că doresc o bună guvernare, pesediștii deja au spus că nu vor oferi așa ceva. Acum PSD caută să nu adere la acest pact, să nu pună în practică ce au hotărât românii. Această majoritate toxică a PSD în Parlament va trebui să dea socoteală la alegerile parlamentare.

Jurnalist: Spuneau că vor ceva amendamente la acest pact...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, este o formulă de a tergiversa lucrurile și, în final, nu vor să semneze. Asta este, și arată, de fapt, că nu au înțeles nimic din aceste alegeri deja, nu știu ce să zic, PSD se comportă ca și cum ar fi condus de undeva, din umbră, de cineva care a fost acolo.

Jurnalist: Ați analizat, împreună cu premierul, propunerile pentru cele trei ministere. Doamna premier spunea că ați discutat între patru ochi. Ați mai vorbit și altceva?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, am vorbit despre aceste trei ministere, lucrurile, între timp, sunt rezolvate după cum ați putut să observați. În final, interesul meu este să funcționeze Guvernul. Că nu funcționează cum trebuie este problema lor, dar, cel puțin în această etapă, nu am vrut să creez eu un blocaj care până la urmă ar fi folosit de pesediști ca și explicație pentru incapacitatea lor de a guverna rezonabil.

Jurnalist: Luna aceasta ar trebui să aibă loc Congresul PSD în care o să stabilească noul președinte. Am văzut nume deja vehiculate. (...) Cine credeți că va câștiga?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Asta este treaba lor, cine va fi președinte, pe mine mă interesează să își schimbe comportamentul fiindcă acest comportament, la care au revenit imediat după alegeri, este, cum am spus, toxic și nu poate să satisfacă voința românilor.

Jurnalist: Fostul premier Dacian Cioloș susținea recent că ar trebui încercată constituirea unei noi majorități care să susțină un guvern...

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: E foarte bine că dacă Opoziția reușește să construiască o astfel de majoritate. Da, trebuie încercat, deci Opoziția trebuie să încerce, însă trebuie să înțelegem că raportul de forțe din Parlament încă nu s-a schimbat. Pentru asta mai avem alegeri și sper că românii înțeleg că avem aici patru rânduri de alegeri. Am terminat cu europarlamentarele şi cu Referendumul, urmează prezidențialele, urmează localele şi apoi urmează alegerile parlamentare şi acelea, atunci, vor aduce un cu totul şi cu totul alt echilibru, cred eu, în Parlamentul României, şi atunci se va putea construi o majoritate, care chiar lucrează pentru români şi pentru România.

Jurnalist: L-ați respins pe Titus Corlăţean. Care ar trebui să fie profilul celui care să ocupe acest loc?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Deci acela pe care l-am respins nu trebuie să fie profilul. Trebuie să fie o persoană onestă, corectă, capabilă să negocieze şi să discute parteneriate strategice. Este foarte clar.

Jurnalist: Se vehiculează numele lui Eugen Teodorovici. Ați accepta această propunere?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Problema sau mingea este acum în curtea PSD-ului. Aștept propunerea. Vă mulțumesc. Vă doresc numai bine!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri