Marcel Boloș: „Nu creștem impozite și taxe în 2024, nu încape în discuție creșterea TVA”

Data publicării:
Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş
Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş. Foto: Facebook/ Marcel Boloș

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat marți într-un mesaj transmis pe rețelele sociale că anul acesta nu vor crește taxele și impozitele și nici TVA-ul nu va fi majorat. El a ținut să infirme astfel informații apărute în urma unor discuții despre perspectivele macroeconomice ale României, în care au fost prezentate mai multe scenarii. „Nu creștem impozite și taxe în 2024”, a spus ministrul Finanțelor.

„Pe principiul „nu lăsa adevărul să strice o știre bună”, după o discuție foarte corectă despre perspectivele macroeconomice ale României prin prisma scenariilor potențiale prezentate de organismele internaționale, au apărut și titlurile: „Boloș vrea să crească TVA-ul”.

Iată ce am spus eu: «Aceste reajustări în ceea ce priveşte cota standard de TVA şi o singură cotă, aşa cum cere Comisia Europeană, sunt o alternativă de luat în calcul, pentru ca să avem celălalt obiectiv de dus la bun sfârşit, acela de reducere a impozitării muncii. 𝐄𝐬𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐚𝐭𝐮𝐫 𝐢̂𝐧𝐬𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐜𝐢𝐳𝐚𝐭 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐬𝐨𝐥𝐮𝐭̧𝐢𝐚”.

Reiau cât se poate de ferm: 𝐍𝐮 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞𝐦 𝐢𝐦𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐭𝐚𝐱𝐞 𝐢̂𝐧 𝟐𝟎𝟐𝟒, nu încape în discuție creșterea TVA. Am spus-o încă de la aprobarea legii bugetului, obiectivul este să menținem un echilibru între nevoile românilor și evitarea unor impozite suplimentare care pot afecta bugetul gospodăriilor.

𝐂𝐨𝐭𝐚 𝐮𝐧𝐢𝐜𝐚̆ de impozitare a contribuit semnificativ la stimularea investițiilor private, la creșterea numărului de locuri de muncă și la consolidarea capitalului autohton. Este un pilon al stabilității fiscale și a predictibilității pentru întregul sector economic.

Totodată, echilibrarea deficitului trebuie realizată prin optimizarea cheltuielilor, printr-o colectare mai eficientă și prin combaterea evaziunii fiscale, 𝐍𝐔 prin modificarea sistemului fiscal. Aici avem parte și de o veste bună despre care voi vorbi ulterior: Curtea Constituțională a respins astăzi sesizarea cu privire la legea pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale.

Așadar, în această perioadă, este important să fiți vigilenți și să discerneți între ce este o contribuție constructivă la dialogul public și ce reprezintă încercări de câștig politic sau de atragere a atenției. Pentru că, în prag electoral, unii s-ar lega de orice pentru a-și face simțită prezența în spațiul public”, a scris ministrul marcel Boloș marți într-un mesaj pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Partenerii noștri