Marcel Ciolacu, despre majorarea pensiilor: „Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut”

Data publicării:
batrani cu o foaie in mana
Foto: Guliver/GettyImages

Marcel Ciolacu a declarat miercuri că pensiile vor crește anul viitor, având în vedere că „este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut”. Premierul a adăugat că își dorește ca pensiile să fie majorate diferențiat.

„Există o lege în vigoare pe care dvs o cunoașteți. Nu trebuie să o anunțe nici Boloș, nici Ciolacu, nici nimeni. Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația cu un an anterior, era 4% în comparație cu 13.5%. Se face media anuală. Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se mărească diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit. Îmi mențin această abordare. Nu trebuie să anunțe dl ministru. Sunt lucruri normale”, a declarat premierul.

Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a declarat, marţi, referitor la creşterea pensiilor anul viitor, că au fost făcute calcule şi proiecţii bugetare cu un impact bugetar de aproximativ 16 miliarde lei. Chestionat dacă procentul de indexare va di de circa 14%, ministrul PNL a răspuns: „Da, dar aici este un calcul estimativ, în acest moment” şi a completat că nu ar vrea „să sune ca angajamente pe care le facem, ci a calculelor pe care le avem acum pentru anul viitor”.

„Prin noua lege a pensiilor şi reforma la care ne-am angajat prin PNRR spun că va avea inclusiv o înlăturare a inechităţilor sociale în sistemul de pensii generale”, a afirmat Marcel Boloş, marţi la Antena 3 CNN, citat de News.ro.

Chestionat dacă poate rămâne pe masă recomandarea Băncii Mondiale de a indexa pensile cu rata inflaţiei în martie, ministrul Finanţelor a răspuns: „Aici este din nou o decizie de coaliţie”.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri