Ministrul Proiectelor Europene: România poate pierde până la 1,4 miliarde de euro dacă nu face reforma pensiilor speciale

Data publicării:
Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos depune jurământul de investitură la Palatul Cotroceni pe 3 mai 2022.
Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş a declarat că, potrivit calculelor făcute după ultima discuție cu Comisia Europeană, România poate pierde până la 1,4 miliarde de euro în cazul în care nu face reforma pensiilor speciale.

Într-o emisiune la TVR Info, ministrul a fost întrebat câți bani europeni poate pierde România dacă nu realizează reforma.

"Reforma pensiilor speciale ori se face, ori nu se face. Dacă nu se face, sigur, ce aţi spus dumeavoastră, cu faptul că pierdem banii, până la un miliard patru sute. Deci, după ultima discuţie cu Comisia Europeană, există o modalitate de determinare a plăţilor parţiale care presupune că se înmulţeşte valoarea jalonului cu reforma. În cazul nostru sunt 47 de milioane de euro – cu un coeficient consolidat. Acest coeficient poate să ajungă până la 30 valoarea jalonului privind reforma, deci înmulţim 50 aproximativ cu 30 şi putem ajunge la un miliard şi jumătate de euro", a spus Marcel Boloş.

Ministrul a vorbit și despre riscul de "depopulare" a unor instituţii publice în cazul unei reforme drastice,

"Această reformă privind pensiile speciale aduce, o dată cu ea, și un risc de depopulare, pe care l-am mai menționat, a structurilor statului. Nici Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, nici Ministerul Muncii, care duce cea mai grea sarcină de refomă pe care o avem în PNRR, nici Ministerul Finanțelor, nici ministerele de linie nu pot lua această decizie. Această decizie este la nivel de Coaliție. Asumată politic pentru că vizează o componentă de risc pe care nu și-o poate asuma un ministru de linie, este o decizie la nivelul Coaliției de guvernare", a spus Boloș.

Ministrul susţine că decizii luate în România au atras atenţia Comisiei asupra unor politici duse de politicienii de la Bucureşti cu privire la pensii.

"Acum, sigur că s-ar putea să generez o serie de discuţii în spaţiul public, dar noi venim din spate cu recomandări specifice de ţară care ne-au atenţionat că aveţi grijă că luaţi decizii ad-hoc pentru majorarea pensiilor. Să nu uităm că a fost în spate o lege a pensiilor care s-a dovedit că nu o putem susţine şi că nu am avut bani pentru a implementa-o, dar a fost o decizie ad-hoc de majorare a pensiilor cu 40%, ceea ce a deschis în faţa Comisiei discuţiile pentru ceea ce înseamnă şubrezirea sustenabilităţii finanţelor publice. Apoi am avut dezmăţul în pensiile speciale", a mai spus Marcel Boloş.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri