Primul mesaj în noul Legislativ. Ce le-a spus președintele parlamentarilor. Mai mult de jumătate au absentat

Data publicării:
1203 20basebig-54379

Traian Băsescu a spus că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru a intra în Schengen, însă procesul este împiedicat de unele state care leagă acest acces de lupta anticorupţie şi de existenţa unui stat de drept robust şi sigur în funcţionarea democratică.

Citiți și:

Traian Băsescu: „Este necesară îndepărtarea miniştrilor cu dosare penale în instanţă”

Răspunsul lui V. Ponta la discursul lui T. Băsescu: Îl demit pe Fenechiu la prima decizie a justiției

Potrivit şefului statului, chit că sunt sau nu de acord, autorităţile de la Bucureşti trebuie să acţioneze în consecinţă.

„Unele state care leagă Schengen şi MCV s-au pronunţat clar pe acest subiect”, a spus Băsescu.

El a spus că propune ca intrarea în Schengen să devină un obiectiv asumat împreună de către Guvern, Parlament şi preşedinte.

„Nu reprezintă un ideal din punct de vedere a ceea ce puteţi accepta (propunerile pe care el vrea să le facă, n.r.). Ele reprezintă un set de valori şi va trebui să le acceptăm şi noi. Să facem din intrarea în spaţiul Schengen un obiectiv pe care să ni-l asumăm împreună Preşedinte, Parlament, Guvern”, a spus Băsescu.

În acest context, el a menţionat că propune desemnarea conducerii Parchetului General şi DNA în cel mai scurt timp şi înlăturarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale în instanţe.

„Eu nu acuz pe nimeni, dar pentru unele state este greu să înţeleagă de ce este greu să aducem în afara Guvernului şi să îl aducem înapoi imediat ce instanţele se pronunţă”, a spus preşedintele.

O altă propunere a şefului statului este ca Parlamentul să adopte un Statut al parlamentarilor care să îi aşeze pe picior de egalitate pe parlamentari cu cetăţenii.

Preşedintele a mai propus implementarea conform angajamentelor a Codului penal si a Codului de procedură penală şi un angajament chiar al parlamentarilor de a avea un Cod de conduită al aleşilor.

Băsescu propune Parlamentului şi Guvernului parteneriat pentru Schengen: E datoria faţă de români

Preşedintele Traian Băsescu propune Parlamentului şi Guvernului un parteneriat pentru realizarea obiectivului de aderare la spaţiul Schengen, el apreciind că aceasta este „o datorie faţă de români”.

„Vă propun să facem din aderarea la Schengen un obiectiv comun”, le-a pus Traian Băsescu parlamentarilor şi premierului.

Preşedintele a ţinut să îi asigure pe premier şi pe parlamentari de dorinţa sa "fără rezerve" de a avea un parteneriat care să ducă la succes în privinţa aderării la spaţiul Schengen.

„Vă asigur de dorinţa mea fără rezerve de a avea un parteneriat care să ne ducă la succes. Avem nevoie şi putem să mutăm frontiera UE pe Prut. Este cred o datorie a noastră faţă de români”, a afirmat Traian Băsescu.

Băsescu - apel la responsabilitate: România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest

Preşedintele Traian Băsescu a adresat liderilor politici un apel la „responsabilitate în declaraţii”, arătând că un discurs antieuropean, antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi, iar „România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest”.

„Apelul meu la dumneavoastră este la responsabilitate în declaraţii, pentru că nu aveţi în spate un partid de 3%”, a spus preşedintele în plenul Parlamentului.

„Un discurs antieuropean, antioccidental nu face decât să ne întoarcă înapoi. România are nevoie ca poporul ei să creadă în drumul spre Vest, pentru că, sincer, nici nu avem alt drum. Cine are alternativă la acest drum?”, a continuat Traian Băsescu.

El a spus că declaraţiile făcute la Bucureşti de liderii partidelor politice importante sunt analizate de partenerii din UE.

Discursul integral al președintelui Traian Băsescu în fața Parlamentului, aici.

Prezență slabă în Parlament, la discursului președintelui

Atmosfera a fost liniștită, dar cu o prezență slabă. Au fost prezenți puțin peste 200 de parlamentari, din totalul de 588.

Liberalii au lipsit în totalitate, așa cum au promis, însă și numărul social democraților prezenți în sală a fost mic.

La finalul discursului președintelui, tabăra democrat liberală a aplaudat, în timp ce social democrații nu au avut niciun fel de reacție.

Ioan Ghișe a venit în plen pentru a cere scoaterea din ordinea de zi a discursului șefului statului, însă această solicitare nici nu a fost supusă la vot.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri