Primvicepreședintele PNL Dan Motreanu îl atacă pe Ciolacu: taxa de solidaritate va duce la creșterea prețurilor

Data publicării:
ID127522_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liberalii nu susțin taxa de solidaritate pentru marile companii, propusă de PSD, spune primvicepreședintele liberal Dan Motreanu. O astfel de taxă ar duce la creșterea preţurilor, inclusiv la multe produse de bază, iar în final cei afectați vor fi tot românii.

„Nu susținem creşterea unor taxe. Se încalcă un principiu de bază al Codului Fiscal, acela că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate. Partidul Naţional Liberal nu va susţine noi modificări ale Codului Fiscal. Astfel de propuneri vor afecta negativ economia şi mediul de afaceri”, a scris Motreanu pe Facebook.

Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a marilor companii „este o idee pe care PSD a mai vehiculat-o în trecut. Nu știu ce analize economice are PSD, dar nouă ne este teamă că o astfel de taxă va avea ca efect creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază. Orice taxă se regăseşte în preţ și prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii și nu firmele”, a adăugat el.

„Nu înteleg clar ce dorește PSD: bani la buget sau să protejeze cetățenii, care oricum au veniturile sub presiunea inflației. Sunt multe motive să credem că propunerea PSD va duce la creșterea preţurilor unor produse alimentare. PSD spune că protejează companiile româneşti prin această măsură, dar mă întreb dacă a discutat cu aceste companii care au capital românesc. În acest moment, Coaliţia are un program de guvernare asumat iar propunerile președintelui PSD, Marcel Ciolacu, nu se regăsesc în acest program”, a mai spus liberalul.

Social-democrații au spus din nou astăzi că susțin taxa de solidaritate pentru marile companii. În opinia PSD, o astfel de taxă „este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor”.

Taxa de solidaritate vizează exclusiv companiile mari, cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care „își diminuează artificial profiturile, cu scopul vădit de a-și reduce obligațiile față de bugetul de stat”, potrivit PSD.

„Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România. PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri. Menționăm că în niciun moment PSD nu a luat în calcul o creștere a impozitului pe dividende”, mai spun social-democrații.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri