PSD: Operatorii de tablete insistă ca alegătorii să voteze și la referendum

Data publicării:
Buletin de vot în urnă
Buletin de vot pus în urnă. Foto: Agerpres

Operatorii de tabletă de la secțiile de votare pentru alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție insistă ca cetățenii să voteze pentru ambele tipuri de scrutin, potrivit PSD.

În cazul în care cetățenii răspund că nu doresc să voteze și la referendum, operatorii de tabletă repetă, în mod insistent, întrebarea. Mai mult, în majoritatea cazurilor, operatorii de tablete repetă cu voce tare întrebarea, astfel încât să îi audă și alți cetățeni prezenți la coadă în secția de votare, în încercarea de a-i timora și intimida pe cei care nu vor să voteze și la referendum și a atrage ostracizarea acestora de către alți cetățeni”, potrivit unui comuncat al PSD.

Potrivit comunicatului, PSD a sesizat Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă și Serviciul de Telecomunicații Speciale că, în prima parte a zilei, „operatorii de tablete nu i-au întrebat pe cetățeni dacă vor să voteze atât la europarlamentare, cât și la referendum, ci au bifat, în aplicația gestionată de STS, din oficiu, ambele variante, astfel că alegătorii au fost puși în fața faptului împlinit. Așa se și explică diferența mică din prima parte a zilei dintre alegătorii de la Europarlamentare și cei de la referendum, diferență care a crescut semnificativ după ce am transmis aceste semnalări”.

Totodată, s-a încălcat și se încalcă, în continuare, în mod sistematic art. 1, alin. 2 din Decizia 72/D/14.05.2019 a BEC, în care se precizează că președintele secției de votare barează, în prezența alegătorului, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii din lista electorală aferentă Referendumului”.

Comunicatul vine în condițiile în care mulți dintre liderii coaliției de guvernare au spus că nu vor vota la referendum.

Pe de altă parte, reprezentanți ai partidelor de opoziție au semnalat că mai mulți operatori de tablete îi descurajează pe alegători să voteze și ra referendum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri