Raluca Turcan: Prelungirea vacanţei de vară este iresponsabilă şi contrară curentului din UE

Data publicării:
5434029-Mediafax Foto-Andreea Alexandru

Raluca Turcan, vicepreședinte PDL și secretar al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camere Deputaților, a criticat vineri, la Sibiu, propunerea transmisă de ministrul Turismului, Maria Grapini, Ministerului Educaţiei, de a scurta anul şcolar şi a prelungi vacanţa de vară a elevilor. Deputatul PDL consideră această inițiativă „deopotrivă iresponsabilă, neprofesionistă şi populistă”.

„Această propunere arată neputinţa şi ar trebui să ducă la demisie. Doamna ministru, dacă vrea să ajute turismul, să îmbunătăţească infrastructura turistică, să stimuleze turismul prin reduceri de fiscalitate care să ducă la oferte acceptabile în România, nu mai scumpe decât în ţări cu destinaţie turistică consacrată, să dezvolte parteneriate pentru atragerea de turişti, nu să umble la durata anului şcolar pentru elevi”, a spus Raluca Turcan, citată de Mediafax.

Ea a afirmat că în România „oamenii nu merg în concedii nu din cauza vacanţelor elevilor, ci pentru că nu au bani”.

Mai mult, vicepreşedintele democrat-liberal a precizat că reducerea duratei anului şcolar este contrară curentului înregistrat în Uniunea Europeană, unde se discută despre creşterea numărului de ore de studiu, pentru „a face faţă competiţiei cu sistemul de educaţie asiatic”.

„În Uniunea Europeană dezbaterea este de creştere a numărului de ore studiate şi de scurtare a vacanţelor pentru a face faţă competiţiei cu sistemul de educaţie asiatic. În ţări asiatice sunt cerinţe de performanţă tot mai mari şi, pentru a răspunde la aceste cerinţe, ei sunt dispuşi la un efort din ce în ce mai mare, la tot mai multe ore de studiu. Noi avem o opţiune: fie învăţăm mai mult şi vom ajunge să fim competitivi, fie învăţăm mai puţin şi vom ajunge să lucrăm pentru alţii”, a declarat Raluca Turcan.

Care este motivarea patronatelor

Propunerea ministrului Maria Grapini vine după ce patronatele din turism au solicitat scurtarea anului școlar pentru ca familiile cu copii să poată benefica de pachete turistice reduse.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, Maria Grapini, este de acord cu propunerea patronatelor din turism de mărire a vacanţei de vară a elevilor şi susţine că a înaintat, în acest sens, o scrisoare către Ministerul Educaţiei.

Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS) şi Asociaţia Investitorilor în Staţiunea Turistică Venus cereau, marţi, încheierea anului şcolar la 1 iunie „măcar pentru clasele I-VIII”, ceea ce, în opinia acestora, ar permite familiilor cu copii să beneficieze de tarife reduse pe litoral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri