Siegfried Mureşan | Propunerile inacceptabile pentru România din proiectul viitorului buget european

Data actualizării: Data publicării:
22308846_1593426974054572_6962881122387835290_n

Bucureştiul nu trebuie să accepte propunerea Comisiei Europene de a reduce cu 5% fondurile destinate Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole Comune în viitorul buget european post-2020, consideră europarlamentarul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European, după prezentarea de către Comisia Europeană a propunerii de buget multianual al Uniunii Europene (UE) pentru perioada 2021 - 2027

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Eurodeputatul Siegfried Mureşan mai spune că Comisia Europeană a semnalat clar că orice atac la adresa statului de drept poate fi sancţionat cu suspendarea fondurilor europene, însă consideră că nu trebuie penalizaţi beneficiarii de fonduri din cauza derapajelor guvernelor naţionale. 

"Comisia Europeană a publicat ieri propunerea pentru viitorul buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027, propunere care încearcă să echilibreze lipsa de venituri la buget generată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană - stat contributor net la bugetul european - şi nevoia de resurse noi în domenii precum securitatea, apărarea şi combaterea migraţiei. În varianta de buget prezentată de Comisie, alocările pentru principalele două politici de care beneficiază ţara noastră - Politica Agricolă Comună şi Politica de Coeziune - sunt reduse cu 5%. România nu trebuie să accepte această propunere de reducere şi trebuie să se lupte împreună cu celelalte state membre care beneficiază de aceste două politici pentru a păstra un nivel cel puţin la fel de ridicat al alocărilor pentru coeziune şi agricultură ca în prezentul exerciţiu bugetar, 2014 - 2020", afirmă Siegfried Mureşan, citat şi de News.ro.

El mai spune că Guvernul României trebuie să demonstreze şi că este capabil să absoarbă fondurile destinate ţării noastre în cadrul actualului buget pentru a fi credibil în negocieri şi pentru a nu pierde bani în următorul buget multianual şi trebuie să îşi asume, dacă este cazul, o serie de noi condiţionalităţi privind stabilitatea macroeconomică şi fiscală.

"Totodată, Comisia Europeană a propus ieri un mecanism prin care poate fi redus, suspendat sau restricţionat accesul la fonduri europene pentru un stat membru care încalcă statul de drept şi, în acelaşi timp, autorităţile naţionale vor fi obligate să plătească banii beneficiarilor finali. Vedem tot mai clar că orice atac la adresa independenţei justiţiei, a statului de drept este un risc pentru fondurile europene. Nu sunt susţinător al unei abordări care penalizează în final beneficiarul de fonduri europene; politicienii care afectează statul de drept trebuie să fie singurii care sunt traşi la răspundere. Guvernul PSD - ALDE trebuie să renunţe la măsurile care afectează independenţa justiţiei, statul de drept şi să se asigure că beneficiarii de fonduri europene nu vor pierde bani în perioada post-2020”, a mai declarat Siegfried Mureşan.

Propunerea de buget pentru perioada 2021-2027, prezentată miercuri de Comisia Europeană în Parlamentul European, condiţionează finanţarea europeană de respectarea statului de drept. Practic, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricţioneze accesul la finanţare în mod proporţional cu natura, gravitatea şi amploarea deficienţelor care afectează statul de drept.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri