Sistemul Prevent, care analizează licitațiile publice, lăudat de Comisia Europeană

Data publicării:
EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto: Guliver/Getty Images

Printre puținele aprecieri pozitive cuprinse în Raportul Comisiei Europene publicat miercuri s-au numărat unele la adresa sistemului Prevent, care a început să funcționeze la sfârșitul lunii iunie.

EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Sursă foto: Getty Images

„Sistemul Prevent are rolul de a preveni conflictele de interese în procedurile de achiziții publice, instituind un mecanism de verificare ex ante și permițând autorităților contractante să remedieze aceste situații înainte de atribuirea contractului. Sistemul a intrat în funcțiune la sfârșitul lunii iunie. Acesta este rezultatul unei colaborări strânse între Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Agenția pentru Agenda Digitală a României, precum și al colaborării cu Guvernul. Sistemul funcționează de patru luni și în prezent se înregistrează primele sale rezultate”, se arată în Raportul privind MCV de miercuri.

Sistemul Prevent are rolul de a preveni conflictele de interese în procedura de atribuire a contractelor de achiziție public. Cum? Prin verificări încrucișate și analize complexe, sistemul având acces la o serie de date, precum informații despre autoritatea care organizează licitație, membrii comisiei de licitație și firmele participante. Datele sunt extrase de la Registrul Comerțului, Evidența Populației și din declarațiile de avere.

„În România, instituţiile publice fac achiziţii publice, anual, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro. În multe din aceste proceduri se achiziţionează diverse obiecte de către o autoritate contractantă, de la diferiţi agenţi economici. În foarte multe cazuri, din păcate, acei agenţi economici sunt chiar firmele rudelor primarului respectiv sau au o oarecare legătură cu cei care decid în funcţia publică. Dacă, spre exemplu, eu sunt primar într-un oraş şi la licitaţia pentru achiziţia unor calculatoare se prezintă firma soţiei mele şi acea firmă câştigă licitaţia înseamnă că acolo a fost un conflict de interese”, explica secretarul general al Agenției Naționale de Integritate, Silviu Popa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri