UPDATE: Legea pensiilor a fost aprobată în Guvern după scandalul dintre PNL și PSD. Ciolacu, despre Boloș: „Așa e el, mai supărăcios”

Data actualizării: Data publicării:
ciuca-bolos-inquam-george-calin
Surse: Boloș le-ar fi spus liberalilor că nu sunt bani pentru legea pensiilor. Ciucă: Impactul e de 3% din PIB, e enorm de mult. FOTO: INQUAM PHOTOS - George Călin

Legea pensiilor a fost adoptată de Guvern joi după-amiază, după un scandal între PNL și PSD. Ministrul de Finanțe Marcel Boloș ar fi refuzat inițial să-și dea avizul pentru noua lege care crește pensiile românilor, pentru că nu sunt bani, și i-ar fi cerut premierului să găsească soluții, au spus surse politice. O discuție a avut loc joi dimineață la PNL pe această temă. Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat că trebuie clarificat care e suma reală, după ce aseară informații de la Ministerul Muncii arătau un impact bugetar de 55,6 miliarde de lei, mult mai mare față de calculele Ministerului de Finanțe. „Impactul e de 3% din PIB, ceea ce e enorm de mult și trebuie să identificăm sursele de finanțare”, a spus Ciucă. Ședința de guvern de joi a fost amânată, iar ministrul Boloș și-a dat în cele din urmă avizul. Premierul Ciolacu a declarat despre Boloș că „așa e el, mai supărăcios”, și i-a trasat o serie de sarcini în debutul ședinței de guvern.

ACTUALIZARE 17:20 Proiectul legii pensiilor, care a provocat controverse în Coaliţie, a fost aprobat joi de Executiv.

ACTUALIZARE 16:00 Şedinţa de Guvern a fost întreruptă din nou, joi, pe fondul neînţelegerilor din coaliţie privind noua lege a pensiilor. Ministerul Finanţelor a dat avizul cu observaţii pe proiectul de lege şi se aşteaptă şi avizul Consiliului Economic şi Social 

ACTUALIZARE 14.53 Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, joi, la începutul ședinței de guvern, să vină cu un plan de măsuri asumat, cu „termene clare de implementare”, care să ducă la îmbunătățirea colectării la bugetul de stat, dar la digitalizarea ANAF și a sistemului de e-facturare.

„Știm cu toții, în cererea de plată nr. 4 (din PNRR - n.r.) este nevoie de o reformă fiscală. Până la reforma fiscală, aștept de la ministrul Finanțelor un plan de măsuri administrativ asumat: atât în ceea ce privește colectarea la bugetul de stat, cât și planul concret - prevăzut și el - în ceea ce privește digitalizarea ANAF-ului și a sistemului vamal. Vreau să știu termene clare de implementare a sistemului de e-facturare, sigiliul electronic împreună cu radarul mărfurilor, facturi electronice pentru toate achizițiile din sistemul public, facturi electronice pentru toate produsele accizabile sau cu risc mare de evaziune - aici le știm cu toții, sunt produse de balastieră, flori fructe și legume - și un plan de măsuri administrativ și legislativ. Presupun că cel legislativ înseamnă să fie prezentat cu tot cu avize de la colegii noștri din Guvernul României”, a declarat Marcel Ciolacu în ședința de guvern de joi. 

Înainte de ședință, într-o discuție cu jurnaliștii, care l-au întrebat despre refuzul ministrului de Finanțe Marcel Boloș de a aviza proiectul legii pensiilor, premierul Ciolacu a răspuns laconic: „Așa e el, mai supărăcios”.

ACTUALIZARE 13.30 Marcel Boloș a dat avizul pentru proiectul noii legi a pensiilor.

Este asteptat avizul Consiliului Economic și Social, care urmează să se întrunească la ora 14.00.

ACTUALIZARE 12.10 Ședința de Guvern pe tema legii pensiilor care trebuia să înceapă la ora 12.00 a fost amânată cu o oră.

Potrivit unor surse, Marcel Boloș a fost de acord să dea aviz pentru această lege, dar cu observații, adică indexarea să se facă în funcție de creșterea veniturilor și de colectarea veniturilor pentru fiecare an. Ministrul Finanțelor susține că este necesară o reformă fiscală astfel încât să fie bani la buget pentru a plăti pensiile majorate.

Știrea inițială:

Liberalii au discutat, joi dimineață, într-o ședința la sediul din Modrogan, despre noua lege a pensiilor care trebuie adoptată în Guvern, urmând a fi trimisă în Parlament.

Pe această lege au fost discuții cu Banca Mondială și cu reprezentanți ai CE, pentru că e unul din jaloanele importante din PNRR.

PNL și PSD au promis o nouă lege a pensiilor care să aducă mai multă echitate în modul în care sunt împărțiți banii.

Au apărut însă deja primele nemulțumiri, de la Ministerul Finanțelor. Marcel Boloș nu ar fi de acord cu această lege pentru că ar fi un impact bugetar mult prea mare și nu ar putea fi susținut anul viitor când avem mai multe ținte de deficit bugetar, și așa greu de bifat.

Urmează să aibă loc discuții cu ministrul de Finanțe, cu ministrul Muncii și cu premierul Marcel Ciolacu, în care să se pună la punct aceste detalii.

Ciucă: Am cerut să clarificăm care e suma reală

„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul este de 55,6 miliarde lei, iar cea de la Ministerul de Finanţe este diferită, motiv pentru care am solicitat să ne clarificăm care este suma reală pentru că este un impact mare pe care trebuie să ni-l asumăm cu date concrete şi să avem sustenabilitate pentru această decizie”, a afirmat Ciucă, la sediul PNL.

El a adăugat că sunt vehiculate cifre diferite. „Asta vrem să clarificăm, dacă a înţeles toată lumea că vorbim de cifre diferite şi dacă într-adevăr în baza de fundamentare a legii la nivelul Ministerului Muncii este cuprinsă această realitate a cifrelor”, a precizat Ciucă, întrebat în legătură cu faptul că suma calculată de Banca Mondială arată că cifra de 55,6 miliarde de lei este impactul după recalcularea pensiilor, însă impactul pentru 2023 este de 30 miliarde de lei.

Potrivit liderului PNL, Ministerul Finanţelor va da un aviz pe proiect după ce va fi clarificată această situaţie.

„Categoric că vom da un aviz, cu toţii dorim ca, aşa cum ne-am asumat, prin această lege să eliminăm disparităţile inechităţile şi în felul acesta să echilibrăm sistemul de pensii din ţara noastră. Sunt foarte mulţi pensionari care aşteaptă de foarte mulţi ani această decizie, ca atare vom clarifica şi legea va fi adoptată la nivelul Guvernului”, a transmis Ciucă. Întrebat dacă legea pensiilor nu va primi aviz din partea Ministerului Finanţelor până în momentul în care nu va exista o clarificare în privinţa finanţării, Nicolae Ciucă a răspuns: „Absolut”.

Legat de faptul că ministrul Muncii a promis o majorare totală a pensiilor de 40%, după recalculare şi indexare, liderul liberalilor a menţionat că nu doreşte să vină în faţa electoratului cu promisiuni nesusţinute financiar.

„Dorim ca în faţa electoratului să nu avem promisiuni nesusţinute financiar şi oamenii într-adevăr să poată să resimtă această decizie într-un buget care să aibă colectarea necesară pentru a putea să finanţeze anvelopa de la Ministerul Muncii”, a explicat Ciucă.

Întrebat dacă acum nu există bani pentru a putea garanta o majorare totală a pensiilor de 40%, Ciucă a răspuns: „Pe suma de 55,6 miliarde este imposibil”.

Impactul bugetar pentru plata pensiilor se va ridica în 2024 la aproape 146,2 miliarde lei, cu 30,2 miliarde lei mai mult comparativ cu 2023, conform datelor Băncii Mondiale, furnizate Agerpres de surse din Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. 

În total, în perioada septembrie-decembrie 2024, după recalcularea în baza noii legi, cheltuiala cu pensiile se va cifra la aproape 55,37 miliarde lei. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, le-a prezentat, luni, deputaţilor din comisiile pentru muncă noul proiect al legii pensiilor, precizând că, potrivit calendarului asumat, acesta ar urma să fie aprobat în Guvern pe data de 9 noiembrie, iar până la 20 noiembrie de către Parlament. 

Ea a făcut referire şi la impactul bugetar: „Cu privire la impact, pentru aplicarea începând cu 1 septembrie este nevoie de o anvelopă bugetară de 13,84 miliarde lei, adică 55,36 miliarde lei pentru cele 4 luni, din septembrie până în decembrie”, a precizat Bucura-Oprescu. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri