Surse: Ciucă își va da demisia luni din Guvern

Data actualizării: Data publicării:
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu din profil. stau unul langa altul
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ședința de Guvern de mâine va fi și ultima pentru Nicolae Ciucă în calitate de premier. Potrivit mai multor surse, acesta își va da demisia, după ședință. Între timp, liderii celor trei partide de guvernare au început negocierile pentru viitorul guvern Ciolacu. PSD ia în calcul inclusiv ieșirea UDMR de la guvernare, însă Uniunea deocamdată nu susține acest scenariu.

Ema Stoica, jurnalist Digi24: La această oră este o ședință a social-democraților în desfășurare, în care se vorbește despre viitoarele scenarii pentru Coaliție dar și pentru UDMR, implicit. Fie se va respecta protocolul și UDMR va rămâne cu Ministerul Dezvoltării și Ministerul Mediului și atunci nu se va schimba nimic în privința modului în care va funcționa Coaliția, însă știm că acest lucru este destul de greu, la modul cum se împart ministerele, fie celălalt scenariu – UDMR va ieși de la guvernare. 

Se poartă discuții la această oră în PSD ca Guvernul lui Marcel Ciolacu să fie totuși susținut de UDMR în Parlament iar Uniunea să nu mai existe în Guvern. Ce ar implica asta pentru UDMR? Au mai mulți oameni în agențiile de stat, în ministere, fie că vorbim de secretari de stat, fie de șefi în anumite ministere. Chiar dacă ar pierde miniștrii, să rămână o parte dintre acești oameni care îi au deja în ministere și agenții. Cred că acesta este acum un scenariu pe care trebuie să-l luăm în calcul în contextul în care vedem discuțiile pentru ministere și cel mai probabil astăzi vom vedea dacă UDMR va primi ce-și dorește sau dacă va ieși de la guvernare. Kelemen Hunor își dorește să rămână la guvernare. A fost o ședință vineri în care s-a trasat o „linie roșie” din partea liderilor UDMR, pe care i-au transmis-o lui Kelemen Hunor, să nu renunțe la Ministerul Dezvoltării și la cel al Mediului. După ședința de vineri, UDMR a decis că se dorește respectarea protocolului în continuare. Deși vor să rămână la guvernare, nu sunt dispuși să o facă în orice condiții, ci cu aceste două ministere.

Potrivit surselor Digi24, schimbarea premierilor trebuie să fie gata până la finalul săptămânii următoare. Ultimele negocieri pentru împărțirea funcțiilor în Executiv au loc în acest weekend.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri