Miniștrii respinși de Iohannis. Toni Greblă spune că aceleași propuneri vor fi trimise din nou la Cotroceni

Data actualizării: Data publicării:
toni-grebla-govro
Toni Grebla

Secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, a declarat la Digi24 că propunerile pentru funcţia de ministru, care au fost trimise în ultimii "30 de ani", nu au inclus actele cerute de preşedinte, respectiv cele privind cazierul judiciar. "E și un precedent periculos ce face preşedintele", a spus el.

„De 30 ani și până acum toate propunerile pentru funcția de ministru au fost trimise prin adresa premierului României și întotdeauna nu au cuprins actele de care face vorbire preşedintele acum. E și un precedent periculos ce face preşedintele.

Să ne imaginăm o situaţie excepțională pe care ar parcurge-o România și ar fi nevoie că într-o jumătate de oră – o oră să avem un ministru care să decidă într-o situaţie sau alta. Ce facem? Facem solicitare la serviciul de cazier judiciar şi așteptăm trei zile? În plus, această solicitare înfrânge și prezumția de nevinovăție conform căreia toți cetățenii sunt considerați nevinovați și nu au o condamnare penală până se dovedește contrariul.

În textul constituțional care vorbeşte de revocarea și numirea miniștrilor nu e trecută nicio altă condiție. Reiterăm propunerile care au fost făcute și anexăm actele solicitate absolut inutil de preşedintele României”, a declarat la Digi24 Toni Greblă.

"Constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că, în continuare, propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condițiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs.”, se arată în scrisoarea prin care Klaus Iohannis a prezentat motivele pentru care i-a refuzat, din nou, pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Draghici la ministerele Dezvoltării şI Transporturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri