USR solicită Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa privind Codul administrativ: Baronizează România

Data publicării:
Dan Barna, la USR
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Uniunea Salvaţi România va solicita Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă referitoare la Codul administrativ, care a fost adoptată marţi de Guvern, a anunţat preşedintele Uniunii, Dan Barna.

„Atunci când un guvern nu mai reprezintă România şi nu mai guvernează pentru cetăţeni, ci pentru el însuşi, vedem acest lucru prin folosirea ordonanţelor de urgenţă. Guvernarea tip şmecherie continuă, pentru că s-au aprobat 10 ordonanţe de urgenţă, şi dovada cea mai clară este că ele au fost introduse pe ordinea de zi suplimentară. Atunci când nu mai îndrăzneşti ca, în calitatea ta de guvern, să anunţi ceea ce urmează să adopţi şi foloseşti şmecheria asta 'ordine de zi suplimentară' pentru a introduce 10 ordonanţe de urgenţă, arată într-adevăr că acest guvern nu mai guvernează pentru cetăţeni. Cea mai relevantă dintre ele, prin efectele major negative pe care le va avea asupra României, este, evident, adoptarea Codului administrativ prin ordonanţă de urgenţă”, a declarat Barna la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, „nu există absolut niciun motiv de urgenţă” în acest subiect, care a fost declarat de altfel neconstituţional de către CCR, subiect care era de altfel în procedură parlamentară.

„S-a luat act de decizia CCR şi acum, iată, vedem o deciziei a Guvernului de folosire a acestei ordonanţe de urgenţă pentru aprobarea unui Cod administrativ care baronizează semnificativ România. Din acest moment, în urma efectelor prevederilor din Codul administrativ, fiecare judeţ, autoritate locală devine practic o feudă la dispoziţia aproape discreţionară a preşedintelui de consiliu judeţean şi a primarului şi, în plus, ni se pun la dispoziţie resursele care să fie prăduite. (...) Practic, fiecare primar care are vremelnic o majoritate poate să dispună de patrimoniul comunităţii fără niciun fel de limitare absolut necesară - vorbim de bunurile locale. Despre pensiile speciale - nu este niciun fel de surpriză - pare că e o politică oficială a acestei majorităţi. Pentru primari, preşedinţi de CJ practic se extinde sfera pensiilor speciale. (...) Din această perspectivă, vom solicita Avocatului Poporului să atace la CCR această ordonanţă, pentru că practic este singurul instrument de care mai dispunem”, a precizat liderul USR.

Deputatul USR Cristian Seidler a afirmat, la rândul său, că legea pensiilor, care tocmai a fost discutată în Parlament, „este o farsă, mai ales în contextul şedinţei de guvern de marţi, în care s-a adoptat o nouă pensie specială”.

„Dincolo de solicitarea care va merge către noul Avocat al Poporului, de a ataca la CCR un text care a mai fost declarat neconstituţional de aceeaşi Curte, imediat ce va fi publicat în Monitorul Oficial, vom iniţia o nouă lege de abrogare a unei noi pensii speciale. Ceea ce doamna Lia Olguţa Vasilescu a afirmat în plenul Camerei -mcum că prin noua lege a pensiilor se încearcă ca sistemul public să ajungă din urmă pensiile speciale - este pur şi simplu o minciună, pentru că textul adoptat ieri de Guvern spune că pensiile speciale se cumulează, adică vine peste pensia din sistemul public. În plus, folosirea fondului de pensii în scopuri politice pentru a creşte cu un prevăzut de 40% valoarea punctului de pensie, cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare, este ceva de nepermis. Bani pentru aşa ceva nu există. Chiar Guvernul ne spune, în expunerea de motive, că în acest an impactul va fi de 8,5 miliarde de lei lei şi nu au prevăzut aceşti bani în legea asigurărilor sociale, iar anul viitor este de aproape de 25 miliarde de lei - adică peste 5 miliarde de euro - bani pe care îi vor lua din împrumuturi scumpe, pe care le vor plăti mai apoi copiii şi nepoţii pensionarilor de astăzi”, a susţinut deputatul USR. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri