„Publicul ştie cine sunt”. Trump spune că nu va participa la dezbaterile pentru alegerile primare ale republicanilor

Data publicării:
GOLF: AUG 13 LIV Golf Bedminster
Fostul președinte al SUA Donald Trump. Foto: Profimedia

Fostul preşedinte american Donald Trump a confirmat, duminică, faptul că nu va participa la dezbaterile pentru alegerile primare ale Partidului Republican, prima dintre ele având loc miercuri, informează AFP, potrivit News.ro. 

„Publicul ştie cine sunt şi ce preşedinţie de succes am avut, cu independenţă energetică, frontiere şi armată puternice, cele mai mari reduceri de taxe şi reglementări, fără inflaţie, cea mai puternică economie din istorie şi multe altele”, a precizat Trump pe platforma sa Truth Social.

„Deci nu voi participa la dezbateri”, a adăugat el, afirmând că are 62% din intenţiile de vot în alegerile primare republicane, cu 46 de puncte în faţa celui mai serios rival al său, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis.

Cu cinci luni înainte de începerea primarelor, care vor stabili candidatul republican pentru alegerile prezidenţiale americane din 2024, Donald Trump, în vârstă de 77 de ani, se bucură de un sprijin mai puternic ca niciodată din partea susţinătorilor săi. Dar problemele sale juridice aruncă o umbră asupra tentativei sale de a reveni la Casa Albă.

Miliardarul, care denunţă o „vânătoare de vrăjitoare”, este asaltat de dosare: este acuzat de complot împotriva instituţiilor americane în legătură cu acţiunile sale de inversare a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2020, de neglijenţă în gestionarea unor dosare confidenţiale şi de falsificare de documente contabile după ce a cumpărat tăcerea unei actriţe de filme X.

Prima dezbatere republicană este programată miercuri la Milwaukee, în nord-estul Statelor Unite. Şapte candidaţi s-au calificat pentru a participa. Vor fi prezenţi Ron DeSantis şi guvernatorul statului Dakota de Nord, Doug Burgum, fostul vicepreşedinte al lui Donald Trump, Mike Pence, fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, şi senatorul de Carolina de Sud, Tim Scott. În cursă se mai află omul de afaceri Vivek Ramaswamy şi fostul guvernator de New Jersey Chris Christie, ambii ameninţând poziţia lui Ron DeSantis pe primul loc în sondajele realizate în Iowa şi New Hampshire, primele state în care se votează în cadrul primarelor.

Partidul Republican îi dăduse termen până luni lui Donald Trump pentru a-şi anunţa decizia de a participa sau nu. În pofida avansului său puternic în sondaje, apropiaţii miliardarului se tem că rivalii săi vor profita de absența sa pentru a lua avânt.

În 2016, după ce a ratat o dezbatere, Donald Trump a pierdut alegerile primare republicane din Iowa în faţa senatorului texan Ted Cruz. Ron DeSantis şi ceilalţi contracandidaţi ar putea, prin urmare, să vadă absenţa fostului preşedinte în Milwaukee ca pe un cadou.

Ca o condiţie a participării lor, candidaţii trebuie să se angajeze să "onoreze voinţa alegătorilor în cadrul alegerilor primare" şi să susţină câştigătorul. Dar nu este clar cum va fi aplicată această regulă. Donald Trump a declarat deja că nu va semna angajamentul.

Vineri, New York Times a anunţat că Donald Trump îi va acorda un interviu, în acelaşi timp cu dezbaterea din Milwaukee, lui Tucker Carlson, fosta vedetă de la Fox News. Echipa de campanie a candidatului a refuzat să confirme acest lucru.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri