Sari la conținut

România, primul loc în Uniunea Europeană la dependenţa de multinaţionale

Un procentaj de 48% din cifra de afaceri totală înregistrată de companiile prezente în România şi 44% din valoarea adăugată din economie sunt generate de firmele străine.

multinational-corporations-50

Foto: iDesign

Concluziile figurează în cea mai recentă cercetare realizată de prof. dr. Cezar Mereuţă, pe baza datelor Eurostat, potrivit Zf.ro.

Spre comparaţie, în Polonia, multinaţionalele ge­nerează circa 30% din cifra de afaceri totală din economie şi 29% din valoarea adăugată totală. „Surprinzătorul re­zultat al cercetării multicriteriale întreprinse, care identifică România drept cea mai dependentă economie de prezenţa filialelor multinaţionale dintre ţările «noului val» (care au aderat la UE după anul 2004) ca şi din Uniunea Europeană, impune, în opinia mea, o atenţie deosebită din partea guvernului României acordată filialelor multinaţionale“, a spus prof. dr. Cezar Mereuţă. cercetător asociat al Centrului de Macromodelare Economică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România. În opinia sa, guvernul României ar trebui să  creeze un departament de monitorizare a multinaţionalelor, care să aibă scopul de a preveni eventualele crize.