Video Românii care au rămas în Fâșia Gaza se revoltă: „Nu ne așteptam la așa ceva. De ce nu ieșim toți odată? Murim azi?”

Data publicării:
punctul de trecere rafah
103 cetățeni români și familiile lor pot pleca din Gaza. FOTO: Profimedia Images

În jur de 350 de români locuiesc în Gaza, iar dintre aceștia, 260, cu membri ai familiilor lor, au cerut să părăsească teritoriul. Marți dimineață, MAE a anunțat că 103 dintre ei pot pleca, iar evacuarea lor în Egipt se va face pe la punctul de frontieră de la Rafah. Între timp, cei rămași sunt revoltați și disperați și se întreabă când vor reuși să plece.

Jurnalistul Digi24 Isabela Neagu a stat de vorbă cu una dintre româncele care se află în Fâșia Gaza, dar care nu este pe lista celor 103 cetățeni români care vor fi evacuați în scurt timp. Cei care au aflat că nici astăzi nu vor scăpa din infern sunt revoltați și fac un apel către autorități. 

Româncă din Fâșia Gaza: „Noi nu suntem pe listă. Când vom ieși? Deci, o sută de români vor ieși și noi rămânem sau cum? Care e problema? De ce nu iesim toți odată? De ce nu suntem evacuați toți odată? Când vom ieși noi? Murim azi? A fost greu, nu am dormit, noi când ieșim? Când vom fi evacuați? Noi vrem să înțelegem cum au fost selectate numele. Nu ne așteptam. Ne așteptam să fie întreg grupul de români odată. Noi nu știm, până mâine, poimâine, pe următoarea listă. Ce va fi, nu știm.”

Femeia a mai povestit că familia ei a întrebat-o dacă vor ieși din Gaza.

Româncă din Fâșia Gaza: „Familia ne-a întrebat dacă ieșim astăzi. Sunt disperați, cu nervii la pământ. „Mâine” e simplu de zis, dar, aici, în condițiile de astăzi, în fiecare secundă se poate întâmpla orice. Totul se poate schimba într-o secundă.”

103 cetățeni români și familiile lor pot pleca din Gaza

103 dintre românii blocați în Fâșia Gaza și membrii familiilor lor au primit permisiunea de a pleca azi, iar evacuarea lor în Egipt se va face pe la punctul de frontieră de la Rafah, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Într-o intervenție la Digi24, purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a făcut apel la cei rămași să aibă răbdare și a dat asigurări că sunt continuate discuțiile pentru evacuarea tuturor.

Aceştia au fost informaţi de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de marţi, cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse, precizează sursa citată.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică.

Ulterior, cetăţenii români şi familiile acestora vor fi preluaţi de către reprezentanţii Ambasadei României în Republica Arabă Egipt şi cele două echipe mobile, care îi vor însoţi până la Cairo, de unde vor ajunge în România cu o cursă aeriană specială.

Totodată, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene în vederea finalizării operaţiunilor de evacuare pentru ceilalţi cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora care au solicitat sprijin şi încă se află în Fâşia Gaza.

În jur de 350 de români locuiesc în Gaza, iar dintre aceștia, 260 cu membri ai familiilor lor au cerut ieșirea din Gaza.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri