Angajaţii din sănătate ameninţă cu proteste anul viitor

Data publicării:
medic scrie shutterstock_435307894
FOTO: Shutterstock

Sindicaliştii din sănătate ameninţă cu proteste în prima parte a anului viitor, nemulţumiţi de noile măsuri fiscale adoptate de Guvern prin Ordonanţa publicată sâmbătă în Monitorul Oficial, care include şi „taxa pe lăcomie”.

medic scrie shutterstock_435307894
Angajaţii din sănătate ameninţă cu proteste anul viitor FOTO: Shutterstock

Iniţiativa se numeşte „Pluguşorul Nedreptăţilor”, iar Federaţia „Solidaritatea Sanitară” spune că peste 4.000 de salariaţi din sănătate i s-au alăturat. La rânduk lor, sindicaliştii din Cartel Alfa spun că în 2019 se prefigurează conflicte sociale deschise, critică ordonanţa privind măsurile fiscale, acuză Guvernul de lipsă totală de dialog social, de dispreţ faţă de lege şi faţă de cetăţeni şi cer convocarea urgentă a Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social.

Prin acest act normativ adoptat în perioada Sărbătorilor, Guvernul a decis, în mod paradoxal, să-i lipsească de drepturile cuvinte pentru activitatea desfăşurată în această perioadă tocmai pe cei aflaţi acum la muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor medicale necesare populaţiei”, transmite Federaţia „Solidaritatea Sanitară” printr-un comunicat de presă.

Sindicaliştii critică prevederile actului normativ, spunând că acesta asigură creşterea salariilor de bază pentru jumătate dintre salariaţii din sănătate la nivelul de salarizare din 2022, însă introduce şi prevederi care îi afectează pe toţi angajaţii din sănătate.

Peste 4.000 de salariaţi din sănătate s-au alăturat deja iniţiativei „Pluguşorul Nedreptăţilor”, spune Federaţia, care susţine că, pentru a trage un semnal de alarmă, orice acţiune de acest fel făcută de Guvern în perioada sărbătorilor trebuie urmată şi de proteste tot în aceeaşi perioadă, proteste care să se finalizeze cu grevă generală.

„În acest moment acţiunea inadecvată a Guvernului din timpul sărbătorilor este sancţionată prin intermediul acestui protest simbolic, el reprezentând punctul de început al unor acţiuni ce asigură intrarea în anul 2019 în plin conflict colectiv de muncă”, subliniază sindicaliştii.

Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern în 21 decembrie, seara, prin care se introduc noile taxe a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial. Măsurile intră în vigoare la 1 ianuarie 2019.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri