Ce boală ascunde senzația de arsură în capul pieptului?

Data actualizării: Data publicării:
08.01 Digi24 Articol susținut de SANADOR

Multe persoane se confruntă cu senzația de arsură retrosternală, numită și arsură „în capul pieptului”, mai ales noaptea sau după masă. Deseori, aceasta este însoțită de senzația de „nod în gât” și regurgitații acide, tuse persistentă, voce răgușită, durere în piept și chiar de senzația de sufocare și tulburări de somn. Deși deseori persoanele afectate se gândesc că ar putea suferi de o afecțiune respiratorie sau de alt tip, aceste manifestări indică o afecțiune a sistemului digestiv.

Boala de reflux gastroesofagian, denumită și esofagită de reflux sau, pe scurt, BRGE, este o afecțiune provocată de întoarcerea conținutului acid din stomac în esofag. În mod normal, acest fenomen se întâmplă doar ocazional, dar la unele persoane are loc frecvent. Afecțiunea este favorizată de dieta nesănătoasă, mâncatul la ore târzii, fumat și consumul de băuturi carbogazoase și alcool. De asemenea, anumite boli, ca hernia hiatală, pot crește riscul apariției bolii de reflux gastroesofagian.

În unele cazuri de esofagită de reflux manifestările sunt ușoare, dar, în timp, afecțiunea poate duce la complicații grave, ca sângerări, îngustarea esofagului, leziuni precanceroase și chiar cancer de esofag. De aceea, vizita la medicul gastroenterolog nu trebuie amânată. Consultația și investigațiile ajută la diagnosticarea corectă, pentru că și alte boli pot provoca simptome similare.

Gastroscopia, numită și endoscopie digestivă superioară, este prima investigație indicată atât pentru evaluarea prezenței leziunilor mucoasei esofagiene și a inflamației cronice, cât și a complicațiilor. Când medicul consideră că este necesar, în timpul procedurii poate preleva și un fragment de țesut, care va fi analizat la microscop în vederea eliminării suspiciunii de cancer.

Alte teste diagnostice ce se pot efectua pentru a diagnostica boala de reflux gastroesofagian sunt manometria esofagiană și ph-metria cu impedanță. Manometria evaluează activitatea musculară a esofagului și presiunea din interiorul său, iar prin intermediul ph-metriei, medicii evaluează volumul de reflux care ajunge din stomac în esofag într-o zi. Ambele proceduri necesită introducerea unui cateter printr-o nară, până la nivelul stomacului. Cateterul sistemului de manometrie este dotat cu senzori de presiune, iar datele obținute sunt afișate pe un ecran, astfel încât medicul le poate analiza. În cazul ph-metriei, cateterul este conectat la un monitor pe care pacientul îl poartă pe umăr timp de 24 de ore, pentru înregistrarea datelor. Ulterior, acestea sunt analizate de specialist.

La SANADOR, persoanele cu semne și simptome de esofagită de reflux beneficiază de investigații avansate, realizate cu echipamente de ultimă generație, de către o echipă medicală experimentată și foarte bine pregătită. La Centrul de excelență în endoscopia digestivă diagnostică și terapeutică SANADOR Floreasca, echipa medicală efectuează endoscopia digestivă, manometria esofagiană și pH-metria cu impedanță în condiții de confort și siguranță maxime. Aparatura ultraperformantă și calitatea înaltă a actului medical asigură un diagnostic rapid și precis. În funcție de rezultatele investigațiilor, pacienții primesc tratament adecvat și recomandări pentru scăderea riscului apariției bolii de reflux gastroesofagian.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri