Ce înseamnă declararea epidemiei de rujeolă în România. Care sunt simptomele bolii și ce complicații apar

Data actualizării: Data publicării:
rujeola shutterstock_732408391
Ce înseamnă declararea epidemiei de rujeolă în România. Care sunt simptomele bolii și ce complicații apar. Foto: Shutterstock

Declararea epidemiei de rujeolă în România înseamnă o schimbare pe termen scurt a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârste între 9 și 11 luni vor primi mai devreme o primă doză de vaccin, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

A fost declarată oficial epidemie de rujeolă în țara noastră. Asta din cauza numărului mare de îmbolnăviri. Vorbim de peste 2.000 de cazuri în 29 de județe ale țării, a declarat ministrul Sănătății. Măsura are ca scop vaccinarea copiilor de peste 9 luni, mai ales că răspândirea bolii vine pe fondul unei scăderi a imunizării.

"Au fost cazuri sporadice de rujeolă de la începutul anului, acum vorbim de o transmitere susținută în 29 de județe. Sunt circa 2000 de cazuri la nivel național. Rujeola, pojarul ca să înțeleagă toată lumea, e o boală previzibilă prin vaccinare.

Noi am elaborat de curând și am aprobat strategia de vaccinare până în 2030. Scopul e să inverseze acest trend descrescător al acoperirii vaccinale care se întregistrează de mai mult de 10 ani, asta duce la acumularea în timp a unei mase receptive, respectiv copii și apare epidemia.
Această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârstă între 9 și 11 luni primesc o prima doză de vaccin, e un soi de vaccin suplimentar, care se face un pic mai devreme, încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, îmbolnăvire care poate duce la complicații sau chiar să ducă la deces", a declarat Alexandru Rafila.

Ce este rujeola și care sunt simptomele

Rujeola apare după infectarea cu virusul Morbillivirus din familia Paramyxovirus, care afectează întâi sistemul respirator, iar apoi se răspândește în restul corpului. Boala poate avea complicații la copiii de până în 5 ani sau la bebeluși. Cu toate acestea, rujeola poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă.

Un risc crescut îl au persoanele nevaccinate, cele cu imunitate scăzută și gravidele. În primele șase luni, bebelușii sunt protejați de anticorpii materni, dar apoi e necesară vaccinarea. La sugarii cu o imunitate scăzută și înainte de perioada de imunizare, virusul poate provoca complicații grave.

Primele simptome ale rujeolei la copii seamănă, mai degrabă, cu cele ale gripei și apar în primele 10-12 zile de la expunerea la virus, după perioada de incubație: febră, tuse, rinoree (nas curgător), ochi roșii, durere în gât, mici puncte pe limbă și în interiorul mucoasei bucale (puncte Koplik). Ulterior apare erupția cutanată, un semn clasic al pojarului, care durează, în general, o săptămână și se manifestă pe tot corpul.

Copiii cu pojar pot fi contagioși cu 4 zile înainte de a începe erupțiile cutanate și pot transmite boala pentru încă 4 zile după ce petele apar. De aceea, este foarte important ca persoana infectată să rămână acasă pentru cel puțin 2 săptămâni iar, în situațiile mai grave, chiar 21 de zile.

Care sunt complicațiile date de boală

Copiii foarte mici și persoanele cu imunitate scăzută pot dezvolta o formă gravă de boală. Complicațiile apar în 30% dintre situații, iar cele mai severe sunt: encefalită, pneumonie, laringită acută, bronhopneumonie, otită, diaree severă cu deshidratare secundară, convulsii, complicațiile asociate cu sarcina (avort spontan, naștere prematură sau greutate redusă a fătului).

Statisticile arată că 1 din 4 persoane care fac rujeolă are nevoie de internare în spital, iar fără vaccinare, în medie, 1 din 1.000 de bolnavi de pojar moare.

Cea mai bună metodă de prevenire a rujeolei este vaccinarea. În România, Calendarul Național de Vaccinare recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor. Pentru adulți, vaccinarea este posibilă oricând, tot cu două doze, mai ales dacă vorbim despre studenți sau persoane care călătoresc frecvent în țări subdezvoltate.

 

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri