Cercetătorii au descoperit un nou factor în apariția cancerului. Cât de mult contează înălțimea

Data publicării:
oameni in londra gett
Foto: Guliver/Getty Images

O posibilă legătură între înălţimea unei persoane şi riscul crescut de cancer a fost deja sugerată de anumite studii, însă cercetătorii susţin, într-un studiu publicat recent, că au găsit explicaţia: cu cât o persoană este mai înaltă, cu atât numărul de celule din organism este mai mare, iar acestea pot deveni posibile ţinte pentru boală, potrivit AFP.

oameni in londra gett
Foto: Guliver/Getty Images

Cu toate acestea, cei înalţi nu trebuie să îşi facă griji peste măsură, subliniază cercetătorii. De fapt, înălţimea nu este nici pe departe factor principal în ceea ce priveşte riscul de cancer, potrivit Agerpres.

Studiul, realizat de o echipă de cercetători americani şi publicat miercuri în revista Proceedings of Royal Society B, a examinat date colectate din Statele Unite, Europa şi Coreea de Sud. Aceştia estimează că riscul de a fi afectat de cancer, fie că este vorba despre un bărbat sau o femeie, se măreşte cu 10% la fiecare creştere în înălţime cu 10 centimetri.

Această ipoteză este în seria celor exprimate de multe alte studii anterioare, printre care şi o cercetare publicată în 2015.

În ultimii ani, cercetătorii au presupus că mărirea riscului poate fi cauzată de anumiţi hormoni implicaţi în procesul de creştere. Noul studiu avansează o ipoteză mai simplă: riscul de cancer creşte odată cu înălţimea, întrucât cu cât numărul de celule este mai mare, cu atât mai mult cancerul are ocazia să se dezvolte.

"Acest lucru înseamnă că riscurile sunt înnăscute şi nu pot fi reduse", a declarat pentru AFP cercetătorul principal al studiului Leonard Nunney, de la Universitatea din California, Riverside.

Potrivit lui, surplusul de riscuri în cazul persoanelor înalte vizează în special o formă de cancer de piele, melanomul.

Pe de altă parte, riscul de cancer de stomac, cavitatea bucală, iar, în cazul femeilor, de cel de col uterin nu pare să depindă de înălţime.

Înălţimea unei persoane este determinată în mare măsură genetic, dar, potrivit lui Nunney, anumiţi factori legaţi de modul de viaţă din perioada copilăriei pot de asemenea influenţa.

În ciuda concluziilor studiului, persoanele înalte nu trebuie să intre în panică: creşterea riscului odată cu înălţimea "este un efect statistic, relativ limitat în cazul celor mai mulţi oameni", afirmă cercetătorul.

Principalii factori de risc pentru cancer sunt fumatul, obezitatea şi lipsa activităţilor fizice. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri