Video Focar de rujeolă într-o școală din Capitală. Medic: „Rata vaccinărilor nu e suficientă pentru a bloca răspândirea bolii”

Data actualizării: Data publicării:
mana de copil cu rujeola
FOTO: shutterstock

Este focar de rujeolă într-o școală din București. Patru copii au prezentat simptome clare ale bolii, iar conform primelor informații, nu ar fi fost vaccinați. În prezent, sunt 2.000 de cazuri confirmate în țară. Medicii avertizează că în cazurile grave, vaccinul poate face diferența între viață și moarte.

„Din cauza vaccinului anti-Covid a dus la o rată de vaccinare mică și la alte vaccinuri, cum ar fi rujeolă. Medici trebuie să informeze corect populația, să spună că vaccinul a trecut testul timpului și salvează vieți. Vaccinul împotriva rujeolei salvează vieți și este printre cele mai vechi, a trecut toate testele și proba timpului. O rată de vaccinare la rujeolă de 70% nu este suficientă pentru a bloca răspândirea epidemică a acestei boli”, a declarat, pentru Digi24, medicul Cristian Oancea. 

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, preciza că numărul crescut de cazuri de rujeolă este o consecinţă a lipsei de protecţie prin vaccinare.

„Este clar că lipsa de protecţie prin vaccinare ne-a dus la această situaţie. În ultimele săptămâni am avut o creştere clară, cu un număr mare de cazuri. Era de aşteptat şi ne gândeam că (...) putem să ajungem inclusiv la epidemie”, a declarat medicul.

El a subliniat că persoanele vaccinate sunt protejate de această boală. „Cei vaccinaţi au protecţie, fără discuţie. (...) În continuare discutăm despre vaccinare, vorbim de reguli de igienă, începând cu spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Discutăm despre un element destul de important: la prima simptomatologie copilul nu va merge la şcoală, adultul tânăr nu va merge la locul de muncă. Mai ales în perioada pre-eruptivă, vorbim despre o simptomatologie care poate să semene cu o răceală. În felul acesta, lucrurile se pot ţine sub control, dar atrag atenţia asupra unui aspect important - în imediata apropiere sau în săptămânile care urmează ne aşteptăm şi la o intensificare a circulaţiei pentru virusurile gripale şi, în general, pentru virusurile care se transmit pe cale respiratorie şi atunci vom avea şi rujeolă, vom avea şi gripă, vom avea şi alte virusuri şi situaţia poate fi destul de complicată”, a explicat Marinescu.

Ministerul Sănătății a declarat, marți, epidemie de rujeolă în România, în urma creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri.

„Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”, arată un comunicat al Ministerului Sănătății.

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri