Investigația la care au acces tot mai mulți români

Data actualizării: Data publicării:
18.12 Digi24 Articol susținut de SANADOR

Accesul la investigații medicale moderne și tehnologii avansate este esențial pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui plan de tratament adecvat, mai ales în cazul afecțiunilor severe, cum sunt cele oncologice, care au un impact puternic asupra calității vieții și a supraviețuirii. Din fericire, multe dintre cancere beneficiază în prezent de tratamente cu viză curativă. Condiția este, însă, ca boala să fie diagnosticată din timp. Controalele periodice la medic și efectuarea unor analize uzuale, care pot fi completate, la nevoie, de investigații suplimentare, contribuie semnificativ la prevenirea unor afecțiuni, precum și la depistarea lor precoce.

Una dintre investigațiile de înaltă performanță la care au acces tot mai mulți români este PET-CT. Procedura imagistică de medicină nucleară implică fuzionarea imaginilor PET (tomografie cu emisie de pozitroni) și CT (tomografia computerizată), obținându-se astfel, într-o singură examinare, o hartă completă a activității metabolice și anatomice a zonei analizate. Astfel, rezultatele obținute sunt superioare celor oferite de investigațiile convenționale – CT sau RMN.

Examinarea PET-CT nu este invazivă, nu doare și nici nu necesită spitalizare, durata totală a acesteia, cu tot cu pregătirea pacientului, fiind de aproximativ 2-3 ore. Scanarea propriu-zisă durează 20-30 de minute, timp în care pacientul trebuie să stea nemișcat, pentru claritatea imaginilor. Este recomandată mai ales în afecțiunile oncologice (cancer de sân, colorectal, de esofag, pulmonar, pancreatic, de prostată etc.), în cazuri atent selecționate.

Investigația urmărește diagnosticarea și localizarea cu precizie a bolii, stadializarea acesteia, depistarea apariției de metastaze la distanță, precum și monitorizarea bolii pe termen lung. De asemenea, are un rol important în stabilirea planului de tratament în cancer, prin diagnosticul de certitudine. O astfel de investigație poate fi indicată și în cazul unor afecțiuni cardiologice sau neurologice.

Chiar dacă efectuarea examinării PET-CT implică injectarea unor substanțe radioactive (radiotrasori) intravenos, gradul de iradiere al pacientului este redus. Dozele de iradiere sunt mici, iar radioactivitatea se reduce la jumătate la două ore de la administrarea radiotrasorilor. Înainte de examinarea PET-CT, pacientul necesită o minimă pregătire, toate indicațiile fiind date de medic. Investigația este contraindicată în sarcină și în alăptare și nu este recomandată în prima lună după o operație, la o distanță mai mică de trei săptămâni de la ultima ședință de chimioterapie și la mai puțin 12 săptămâni de la efectuarea radioterapiei.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la examinarea PET-CT, realizată cu un echipament ultraperformant, de ultimă generație, Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Investigația este efectuată de o echipă foarte bine pregătită și cu vastă experiență, formată din medic de medicină nucleară, medic radiolog, fizician medical cu specializare PET-CT și asistenți medicali. La SANADOR, pacienții asigurați CNAS pot efectua investigații avansate pentru diagnosticarea și monitorizarea cancerului, inclusiv PET-CT, și prin decontare completă, prin Programul Național de Oncologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri