O adolescentă a murit după ce un medic i-a dat pastilele greșite. Spitalul trebuie să plătească acum o despăgubire uriașă

Data publicării:
orl spital

Spitalul Judeţean din Târgu Jiu riscă să rămână fără bani din cauza unei condamnări pentru malpraxis. Familia unei adolescente, care a murit după ce i s-a administrat antibiotic fără ca medicul să verifice dacă este alergică, a obţinut daune de două milioane de lei şi cere executarea silită a spitalului.

Adolescenta, în vârstă de 17 ani, a fost internată în Secţia ORL a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, în urmă cu şapte ani. A primit diagnosticul de amigdalită, i s-au administrat patru doze de antibiotic, după care a intrat în şoc anafilactic şi a murit.

După ani întregi de procese, familia adolescentei a obţinut, prin decizie definitivă a Curţii de apel Craiova, despăgubiri de două milioane de lei. Banii trebuie plătiţi de medicul care a tratat-o pe fată şi de spital, a decis instanţa. Doctorul nu are de unde plăti, aşa că întreaga sumă ar urma să fie acoperită din bugetul spitalului.

„Eu le înţeleg durerea. Este crunt şi dureros să-ţi moară cineva din familie, dar nu ştiu dacă să te încăpăţânezi că vreau banii îţi aduc copilul înapoi. Banii îi va primi”, spune Gigel Capotă, managerul Spitalului Târgu Jiu.

Conducerea spitalului din Târgu Jiu a apelat la o cale extraordinară de atac, recursul în anulare. De asemenea, intenţionează să dea în judecată firma de asigurare, cu care avea contract pentru cazuri de malpraxis.

La fond, a fost obligată doar doamna doctor şi societăţile de asigurare. În decizia finală, au fost scoase firmele de asigurare şi introdus Spitalul Judeţean”, explică Daniela Manea - jurist

Dacă ar plăti acum despăgubirea de două milioane de lei, spitalul ar rămâne fără bani pentru plata salariilor celor 1.200 de angajaţi, pentru două luni. În plus, destinaţia sumei trebuie prevăzută în buget, iar acest lucru se poate face abia la începutul anului viitor.

Suntem la centimă cu banii. Ce se va întâmpla, nu ştiu. Trebuie găsită o soluţie”, spune Gheorghe Stanciu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Medicilor Gorj.

Medicul care i-a dat antibiotic fetei a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi i s-a interzis să profeseze în această perioadă. Acesta se consideră nevinovat şi spune că va ataca decizia la CEDO. În acelaşi dosar a fost condamnată, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, şi o asistentă care, după moartea adolescentei, ar fi modificat fişa medicală a acesteia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri