Pacient mort din cauza unei transfuzii greșite de sânge

Data actualizării: Data publicării:
spitalul pantelimon

Un bărbat de 66 de ani a murit în urma unei transfuzii greșite de sânge. Ministerul Sănătății a demarat o anchetă la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din București, în urma acestui incident, și urmează să întocmească și un raport. 

ACTUALIZARE: Purtătoarea de cuvânt a Spitalului „Sfântul Pantelimon”, Florina Mitoiu, a precizat că asistenta care a făcut transfuzia greșită a fost suspendată din funcție. Aceasta a realizat greșeala pe care a făcut-o în timpul transfuziei, când starea pacientului s-a deteriorat, a oprit transfuzia și a început manevrele de resuscitare.

„Nu pacientul care a primit sângele avea nevoie de acest sânge. Era sânge total incompatibil. S-a stopat, a fost resuscitat, stabilizat, iar a doua zi a fost dus la Floreasca unde s-a şi produs decesul, în zilele următoare. Noi ştim că (asistenta n.red) a administrat sângele altui pacient decât avea nevoie. Restul personalului a respectat procedurile. Un pacient care urmează să primească sânge trebuie identificat. Dacă nu a fost întrebat dacă tu eşti x, născut atunci, de aici lucrurile pot degenera”, a explicat purtătoarea de cuvânt a Spitalului.


Bărbatul suferea de mai multe afecțiuni, printre care și ciroză, și se internase de mai multe ori la Spitalul „Sfântul Pantelimon”. Săptămâna trecută s-a internat pentru tratament, iar vineri o asistentă i-a făcut o transfuzie de sânge din grupa greșită. Imediat, bărbatului i s-a făcut rău și spre seară a fost transferat la Spitalul Floreasca, unde a și murit. 

Ministerul Sănătății a trimis Corpul de Control la Spitalul „Sfântul Pantelimon” și conducerea spitalului a demarat o anchetă internă. Dacă se va stabili că a fost vina asistentei, aceasta riscă să i se desfacă contractul de muncă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri