Peste 100 de bolnavi de cancer depind de un aparat pentru radioterapie stricat

Data publicării:
accelerator liniar captura

Bolnavii de cancer din Oltenia sunt tratați cu un aparat bun de dus la casat. De el depind vieţile a peste 130 de pacienţi care vin zilnic la Spitalul Judeţean din Craiova. De multe ori dispozitivul pentru radioterapie n-a pornit, iar pacienţii au fost reprogramaţi chiar şi după patru luni, deşi aveau nevoie urgent de tratament. Conducerea spitalului n-are nicio soluţie - a cerut ministerului să cumpere un aparat nou, dar degeaba.

Pentru bolnavii de cancer, acest aparat înseamnă viață. Cinci săptămâni de terapie, câte cinci zile pe săptămână sunt necesare pentru tratamentul obligatoriu. Iar orice zi de intârziere înseamnă un pas înapoi în lupta cu boala. În ultimul an, acceleratorul liniar a fost mai mult stricat, iar pacienţii au fost reprogramaţi după câteva luni.

„Nu prea e corect ca să îl întrerupi două săptămâni, dar nu am avut ce să fac, asta a fost situaţia. Mi s-a spus că e aparatul fărâmat şi trebuie să îl repare, de câte ori dădeam telefon, veneam, acelaşi lucru îl spunea”, a spus un bolnav de cancer.

„A fost nevoie să fie lume foarte multă reprogramată, aparatele fiind vechi, lume multă bolnavă, să fie reprogramată să vină peste luni”, a adăugat un alt bolnav.

„Ce ar însemna un aparat nou? Foarte mult, extraordinar de mult, şi uşurarea bolnavilor, şi uşurarea sistemului medical”, a explicat un pacient.

Printre consecințele lipsei tratamentului cu acest aparat se numără și evoluția bolii, a explicat șefa Clinicii de radioterapie de la Spitalul Județean Craiova.

„Un bolnav care a început radioterapia şi are neşansa să se defecteze acceleratorul liniar după o săptămână, după două săptâmăni, rămân cum este mai rău, cu un tratament început şi neterminat”, a spus Veronica Diță.

Aparatul este defect, iar stabilirea dozei de iradiere pentru fiecare pacient se face manual. Conducerea spitalului a trimis numeroase memorii la ministerul Sănătății pentru un nou aparat care ar costa aproape patru milioane de euro. Fără succes, însă!

„Este depăşit, din punct de vedere al duratei de viaţă, cel care emite radiaţiile respective , la fel, este dus, acum merge mai stă, două ore pe zi durează până se porneşte”, a explicat managerul Spitalului Județean Craiova, Bogdan Fănuță.

La Clinica de radioterapie din Craiova ajung pacienți din toată Oltenia. Se fac aici în total cam 30.000 de ședințe de radioterapie anual. Peste două saptamâni, dacă aparatul nu va mai primi autorizație de la Comisia Națională de Activități Nucleare, acceleratorul se va închide, iar bolnavii vor fi nevoiţi să meragă la tratament în alte oraşe din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri