Șefa ASSMB avertizează: Spitalele nu mai au suficienţi medici. Nu vom mai putea asigura continuitatea actului medical

Data publicării:
oana sivache sefa assmb
Șefa Administrației Spitalelor avertizează asupra crizei de medici, care pune în pericol actul medical. Foto: Facebook

Directorul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), Oana Gabriela Sivache, avertizează că în curând se va ajunge în situaţia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical, din cauza lipsei medicilor din spitale. Ea a mai spus că guvernul, care trebuie să protejeze sănătatea publică, o pune în pericol.

Oana Gabriela Sivache a transmis, joi, într-un mesaj pe Facebook, că încearcă de cel puţin şase luni, împreună cu echipa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, să depăşească mai multe obstacole.

„Am făcut asta instituţional, în linişte, considerând că deciziile eronate se pot îndrepta, că o să găsim înţelepciunea, indiferent de funcţii, să colaborăm spre binele pacienţilor. Am considerat că toţi ne dorim acelaşi lucru - să ne uităm în ochii pacienţilor cu empatie, dar mai ales cu liniştea că am făcut tot ce era necesar pentru ca ei să primească ajutorul de care au nevoie în spitale. Vorbesc zilnic cu managerii unităţilor sanitare ASSMB. Intru zilnic măcar într-un spital şi nu fac asta pentru poze, ci pentru a-mi menţine raportarea la situaţia reală. Nu emit, deci, păreri de la distanţă. Sănătatea nu a mai trăit o astfel de criză în ultimii ani”, a afirmat directorul ASSMB.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ea spune că sănătatea este un drept garantat de Constituţie, care nu poate fi sacrificat pe „altarul austerităţii”.

„Dincolo de rolul meu actual, de director general al ASSMB, am şi o responsabilitate morală, civică. Ca cetăţean care a dedicat acestui domeniu ani de activitate cu scopul de a ajuta, prin munca mea, nu pot să tac acum. Am mai spus asta şi trebuie să repet - sănătatea nu este un lux, ci o necesitate şi un drept fundamental garantat de Constituţie! Un drept ce nu poate să fie sacrificat pe altarul austerităţii. Dacă vocea ASSMB, instituţie care administrează 19 spitale, este ignorată, nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă în alte judeţe, în spitalele din oraşele mici. Şi acolo sunt tot pacienţi. Şi pentru ei am încercat să reglementăm OUG 90/2023 printr-un memoriu. Nu doar pentru pacienţii din Bucureşti, pentru toţi pacienţii din ţară”, a transmis Oana Gabriela Sivache.

„Spitalele nu mai au suficienţi medici”

Ea a declarat că a încercat deblocarea posturile din spitale printr-un memorandum, urmat de trei reveniri, care nu au avut răspuns şi a adăugat că toate demersurile au fost ignorate de Guvern, fiind, probabil, şi insuficient susţinute de ministrul Sănătăţii sau de cel al Dezvoltării.

„E regretabil că pacienţii sunt împărţiţi în mod discriminatoriu (cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii versus cei din spitalele din subordinea primăriilor sau consiliilor judeţene). Majoritatea oamenilor nici nu ştie ce instituţie administrează spitalul în care ei solicită ajutor medical! Nici nu ar trebui să conteze! În curând, o să fim în situaţia de a nu mai putea asigura continuitatea actului medical din lipsă de personal. Spitalele nu mai au suficienţi medici şi duc lipsă de personal TESA. Este în pericol însăşi funcţionalitatea şi continuitatea activităţii medicale! Riscăm ca profesionalismul şi dedicarea personalului nostru medical să nu mai fie suficiente pentru salvarea de vieţi şi tratarea corespunzătoare a celor suferinzi”, a afirmat directorul ASSMB.

Oana Gabriela Sivache a solicitat Guvernului să prioritizeze Sănătatea şi să reconsidere deciziile recente.

„Guvernul trebuie să protejeze sănătatea publică - este şi un imperativ moral, nu doar o obligaţie legală. Acum o pune în pericol! Putem înţelege nevoia Guvernului de a impune un echilibru. Dar, echilibrul nu este egal cu austeritate severă. Reducerea cheltuielilor nu numai că limitează accesul la tratamente şi tehnologii medicale, dar demotivează profesioniştii din acest domeniu vital. Cum putem cere medicilor performanţă, fără să asigurăm toate resursele necesare actului medical? Reiau apelul ca Prim-Ministrul, împreună cu Guvernul României, să reconsidere deciziile recente. Să prioritizeze sănătatea şi să acţioneze ca atare, de îndată!”, a mai declarat Oana Gabriela Sivache.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri