Studenții de la Iași lucrează la realizarea unei inimi artificiale din titan. Proiectul va fi prezentat în SUA

Data publicării:
inima-artificiala
Studenții de la Iași lucrează la realizarea unei inimi artificiale din titan. Proiectul va fi prezentat în SUA. FOTO: Captură Digi24

Transplantul de inimă este o intervenție extrem de rară, din cauza numărului mic de donatori. Pe de altă parte, bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate in România. Anual, în tara noastră se fac mai putin de 10 astfel de intervenții. Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași lucrează la un proiect de cercetare pentru realizarea unei inimi artificiale care să dea o nouă șansă pacienților cu insuficiență cardiacă.

Alexandru Pleșoianu, coordonator proiect: Cei doi ventriculi sunt înlocuiți de inima artificială totală. În acest moment există o inimă artificială care mimează inima naturală.

Studenții de la Iași lucrează la realizarea unei inimi artificiale din titan, cu un motor cu levitație magnetică. Există deja doi producători de inimi artificiale pentru transplant, în Statele Unite și Franța, însă au o serie de neajunsuri.

Alexandru Pleșoianu, coordonator proiect: Costul lor este de aproximativ un milion de dolari și atunci nu este disponibil pentru oricine. Este un concept inovator cu o pompă durabilă care poate funcționa zeci, poate chiar sute de ani, spre deosebire de ce există acum cu o durabilitate maximă de doi ani.  

Spre deosebire de inimile artificiale actuale care preiau oxigen prin două tuburi scoase în afara corpului, ceea ce înseamnă risc permanent de infecție, conceptul studenților români propune un sistem de alimentare de la distanță, cu baterii.

Cosmin Manea - student Bioinginerie, UMF Iași: Bateriile o să fie implantate mai aproape de suprafața pielii pentru a fi ușor la un anumit interval de timp, să spunem la 5 ani, la 5 ani bateriile vor fi înlocuite.

Mihail Teacu - student Bioinginerie, UMF Iași: A trebuit sa facem un reverse engineer la inimile care deja există pe piață și ce ne-a ajutat a fost că am învățat și am reușit să luăm ideile acelora și noi le-am îmbunătățit.

Rebeca Bagiu, studentă Medicină, UMF Iași: Patologia cardiacă este foarte frecvent întâlnită mai ales în tara noastră și mai ales în fază terminală. Și ar putea să ne ajute să ușurăm trecerea spre transplant sau chiar să găsim o soluție permanentă.

În proiectul de cercetare sunt implicați 30 de studenți. Robert înțelege necesitatea acestor dispozitive și din perspectiva pacientului.

Robert Gatman - student Bioinginerie, UMF Iași: Am și eu o afectiune, am valvă mecanică aortică, am avut o intervenție chirurgicală în 2021 în vară și asta a fost ca o motivație în plus.

Realizarea prototipului ar putea costa mai bine de jumătate de milion de euro. Își vor prezenta proiectul la o competiție de profil care va avea loc în octombrie în Dallas, Statele Unite. Vor concura cu alte 7 echipe din lume.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri