Tânărul salvat la Viena a murit în București, doborât de gripă și de sistemul medical românesc

Data actualizării: Data publicării:
foto smurd
Intervenție a elicopterului SMURD pentru salvarea unei vieți. Foto: Smurd

Tânărul din Târgu Jiu care a făcut un transplant de plămâni la Viena şi care s-a chinuit până când a găsit un loc într-un spital de la noi, a murit răpus de gripă la Institutul de boli pulmonare Marius Nasta din Capitală. Iniţial, tânărul de 34 de ani nu a putut fi transferat de la Târgu Jiu pentru că niciun spital din ţară nu avea locuri să-l primească.

Bărbatul, un fost miner din Gorj, suferea de fibroză cronică la plămâni, o boală specifică acestei meserii. Acesta a suferit o operație de transplant la Viena, iar în urmă cu 10 zile a fost internat la spitalul județean din Târgu Jiu într-o stare gravă. Medicii au cerut ajutor spitalelor din țară pe motiv că nu dispun de aparatura necesară, respectiv un aparat de ventilat.

A intervenit atunci și ministrul Sănătății Sorina Pintea care spunea că nu era vorba neapărat de lipsa aparaturii, ci de faptul că barbatul se afla în stare gravă și nu era transportabil.

În cele din urmă, bărbatul a fost internat la Institutul Marius Nasta din București, unde medicii au descoperit că avea un virus gripal de tip A care cu siguranță i-a agravat starea de sănătate și în cele din urmă a decedat. Acesta nu era vaccinat împotriva gripei.

Drama tânărului de 34 de ani arată încă o dată lipsurile din sistemul medical românesc: banii sunt puţini, la fel şi paturile pentru pacienţi. Acum zece zile, Adrian Lupu a ajuns la spitalul din Târgu Jiu. Starea lui s-a agravat, iar medicii de acolo au cerut ajutor colegilor din alte spitale, pentru că nu aveau aparatura medicală necesară. Iniţial, nimeni nu i-a putut ajuta.

Adrian revenea în spitalul unde, acum şase ani, medicii descoperiseră că suferea de fibroză pulmonară cronică şi nu de TBC, cum se crezuse iniţial.

Din păcate, luni, Adrian Lupu a încetat din viață doborât de boală și de sistemul medical din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri