Un medic face minuni în singura regiune din țară fără spital de pediatrie

Data actualizării: Data publicării:
medic copil mers

Un medic face minuni în Oltenia, singura regiune din ţară unde nu există spital de pediatrie. Copii cu afecţiuni neurologice şi boli rare primesc şansa de a sta pe propriile picioare. Într-o încăpere oferită de Facultatea de Medicină din Craiova, Florin Gherghina a încropit o sală de sport unde micii pacienţi intră în scaunul cu rotile şi pleacă pe picioarele lor.

Artur a ajuns pe mâinile de aur ale medicului Florin Gherghina când avea doar trei luni. Diagnosticul îi prevestea o viaţă trăită în scaunul cu rotile. După aproape cinci ani de terapie, Artur a făcut însă primii paşi.

Artur Ionescu, pacient: Vin ca să pot merge ca ceilalți copii. Înainte am mers în genunchi, dup-aia mi-am pus un ghips și încă unul și încă unul și la al treilea am reușit să merg mai bine ca înainte.

Operații delicate și mii de ore de recuperare. Medicul Florin Gherghina este personaj principal în dramele pe care le transformă în Oda Bucuriei. Părinţii copiilor pe care îi ajută să păşească se luminează la faţă când vorbesc despre pruncii salvaţi.

Octavian Ionescu, tatăl lui Artur: Este un copil aproape independent, merge la școală, merge singur la toaletă. Obiectivul a fost, ca să zic așa, atins în urma unor operații, a efortului depus de domnul profesor Florin. (...)

Progresul tehnicii şi al cercetărilor din domeniul recuperării medicale sunt de neimaginat, oftează medicul care ajută copiii să păşească. În România însă, şi mai ales în Oltenia avem de recuperat zeci de ani, adaugă el. Timp în care vieţile a sute de copii s-au scurs într-o nedreaptă suferinţă.

Florin Ghergina, medic: S-a vorbit în ultima vreme, foarte des, de nevoia regiunii noastre de a avea un spital de copii. O, Doamne, Da! Adică, de exemplu, eu îmi aduc copiii până la un anumit nivel, să crească, să se dezvolte. După care ar trebui să am tot felul de roboți, fiindcă recuperarea medicală nu mai înseamnă un spalier sau masaj.

În cei 18 ani de experiență, doctorul Florin Gherghina s-a specializat în afecțiuni neurologice plus problemele de la articulația mânii și a pumnului. Studenţii lui îi sorb fiecare cuvânt şi îl divinizează pentru devotamentul cu care îngrijeşte copiii.

Cristina Zisu, student voluntar: Am avut un noroc foarte, foarte mare să fiu aici, alături de domnul profesor. Îmi doresc foarte mult să stau alături de domnul profesor și să învăț alături de el și să îl ajut pentru că e foarte greu și are foarte mare nevoie de studenți ca noi, dedicați și implicați sufletește.

În toată România, echipamente speciale pentru recuperare există doar la spitalele de la Bucureşti şi Iaşi. Doctorul Florin Gherghina visează să ajute mai mulţi copii. Dotările nu îl lasă, iar în mica sală improvizată nu poate să lucreze cu mai mult de şase pacienţi în acelaşi timp. Îi învaţă însă cu pasiune pe studenţii lui tot ce ştie. Speră că măcar ei vor avea aparatura de care au nevoie copiii, ca să nu rămână în scaunele cu rotile.

Florin Gherghina, medic: Încerc să le dau dragostea de această meserie, care este o meserie minunată. La noi copiii vin în cărucior și pleacă, de regulă, pe picioare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri