Video 20 de ani de la explozia de la Mihăilești, soldată cu 18 morți. "Parcă un meteorit lovise pământul, un crater cât un bloc"

Data actualizării: Data publicării:
Jmg9NDQwJmhhc2g9YTZmOTk1OWZkYjVmZWUzNjk5MjRmZTc5OTU2ZTdkOTA=.thumb
Sursa foto: captură Campus TV Buzău / YouTube

La monumentul funerar din localitatea Mihăileşti au fost comemorate victimele exploziei produse pe drumul naţional DN 2 (E85) în urmă cu 20 de ani, în urma căreia s-au înregistrat 18 morţi, între care şapte pompieri şi doi jurnalişti şi 13 răniţi, scrie Agerpres.

În dimineaţa zilei de 24 mai 2004, în jurul orei 4,50, un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a părăsit partea carosabilă şi a derapat într-un şanţ. La scurt timp, camionul a fost cuprins de flăcări, la faţa locului fiind dislocate echipaje de pompieri pentru lichidarea incendiului. Ulterior s-a produs o explozie puternică, deflagraţia formând pe şosea un crater uriaş.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Autorităţile au comemorat la Monumentul dedicat eroilor căzuţi la Mihăileşti victimele tragicului accident, între care şapte pompieri şi doi jurnalişti: maior post mortem Mihalache Doru, de 33 de ani; sublocotenent post mortem Necula Romeo 35 de ani; sublocotenent post mortem Manta Valentin Cezar 21 de ani; sublocotenent post mortem Jianu Nicolae 25 de ani; sublocotenent post mortem Stan Silviu 23 de ani; sublocotenent post mortem Medeleanu Georgian 21 de ani; sublocotenent post mortem Oprea Florentin Valentin 21 de ani; jurnalist Elena Popescu 26 de ani; jurnalist Ionuţ Barbu 25 de ani; Alin Magearu, 37 de ani, Buzău; Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat; Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti; Emil Şerbu, Valea Râmnicului; Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti; Marian Ailincăi, 26 de ani; Rica Ionescu, 34 de ani, Mihăileşti; Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău; Roman Marcu Florin, şoferul TIR-ului, 36 de ani, Craiova.

"La ora 4,57 în dimineaţa zilei de 24 mai 2024, Dispeceratul Grupului de pompieri Buzău se primeşte un apel telefonic prin care se anunţă că la intrarea în localitatea Mihăileşti, pe DN2(E85) s-a răsturnat un autotren care circula pe direcţia Urziceni-Buzău şi că o roată este în mijlocului drumului şi a luat foc...Domnul căpitan Mihalache Doru Mihai, în calitate de comandant al gărzii de intervenţie, efectuează recunoaşterea. Raportează la Dispecerat următoarele date: 'Am ajuns. Este vorba despre un incendiu, ard două cauciucuri la puntea dublă, acum realizăm dispozitivul de intervenţie. Trimit o maşină la bază'. Atât apucă să spună pentru că în acel moment se aude o explozie puternică în receptorul telefonului din Dispecerat. Pământul se cutremură, unda seismică se resimte la Hârşova-Constanţa. La ora 5,47,33 explozia rade tot ce este în apropiere... În aer s-a ridicat o ciupercă imensă de fum ca după o explozie nucleară, la zeci de metri. Parcă un meteorit lovise pământul, un crater cât un bloc masiv s-a format. Craterul a avut o rază de 40 metri şi o adâncime de 12,5 metri. Din camionul încărcat cu azotat de amoniu nu a mai rămas nimic, fiarele contorsionate au fost aruncate la 300 de metri depărtare. O piesă de câteva zeci de kilograme a fost aruncată la 1,5 kilometri depărtare, a spart acoperişul unei case şi s-a înfipt în sufrageria unui localnic", a povestit specialistul din cadrul Compartimentului Management Stări Excepţionale al ISU, col. Ionuţ Măcelaru.

Printre răniţi s-a numărat şi Marian Simi Ilie, pompier supravieţuitor care şi-a pierdut un picior în urma exploziei,

"Când am ajuns aici am apucat doar să cobor pe scara maşinii, şoferul rămânând la volan şi ceilalţi colegi coborând au murit. Pe mine m-a protejat uşa maşinii şi 9.000 litri de apă. Nu ştiu cum am ajuns de pe partea dreaptă, pe partea stângă. Îmi aduc aminte cum curgea foarte mult sânge, nu ştiam ce se întâmplase, că nu mai am un picior. Am fost conştient când a venit Ambulanţa şi m-a luat. Am intrat în comă trei zile. Durerea este foarte mare şi acum, eu am şi traume fizice, alea psihice nu mai zicem", a spus Marian Simi Ilie.

Vinovaţi de producerea dezastrului de la Mihăileşti au fost găsiţi cei trei reprezentanţi ai firmelor care au asigurat transportul şi livrarea azotatului de amoniu. Aceştia au fost condamnaţi la câte patru ani de închisoare, cu executare, fiecare, şi la plata unor despăgubiri.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Noi reguli în școlile din România. Schimbarea devine obligatorie pentru elevi
Digi FM
O femeie a petrecut 43 de ani după gratii pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce a decis acum un judecător...
Pro FM
Shakira, adevărul despre viața ei sentimentală, după despărțirea de Pique: „Nu ar trebui să-mi placă bărbații...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Cât mănâncă pe zi cel mai gras câine din Cehia. Cântărește 125 de kilograme și are aproape un metru înălțime
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...