Anunț important al prințului Charles în legătură cu vizitele în România

Data actualizării: Data publicării:
iohannis pa charles - presidency

Cel mai îndrăgit oaspete regal, Prinţul Charles va veni tot mai rar pe la noi. Moştenitorul tronului împlineşte 70 de ani săptămâna viitoare şi se gândeşte serios la viitor. Într-un interviu acordat BBC pentru un documentar despre viaţa sa, Charles spune că atunci când va ajunge rege va trebui să schimbe multe în viaţa sa. Printre altele, nu va mai avea timp să se implice în campanii precum cea de promovare a istoriei Transilvaniei, ca acum. Asta nu înseamnă că va renunţa la pasiunile legate de mediu, urbanism sau arhitectură, dar orice iniţiativă va trebui să aibă acordul guvernului.

De 20 de ani, românii s-au obişnuit să îl vadă pe prinţul Charles cum străbate la pas, deloc protocolar, pădurile, pajiştile şi uliţele satelor săseşti din Ardeal. Sau cum se opreşte să guste din bucatele tradiţionale pregătite de localnici, de la brânzeturi şi dulceţuri, la pâinea pe vatră. Sau chiar un păhărel de pălincă, „plum brandy” cum îi spune prinţul de Wales cu un zâmbet fugar în colţul gurii. Nici inovaţiile culinare nu îl sperie.

Moştenitorul tronului britanic este atât de îndrăgostit de peisajele, obiceiurile şi oamenii întâlniţi în Transilvania, încât a acceptat să apară şi într-un documentar de promovare a acestei provincii istorice. Glumeţ din fire, prinţul nu uită să amintească şi că familia regală din Marea Britanie este înrudită cu aristocraţia maghiară şi prin ea cu domnitorul Vlad Ţepeş.

Prințul Charles: Genealogia familiei arată că descind din Vlad Ţepeş. Aş putea spune deci că sunt bine „înfipt” aici în ţară.

Prin fundaţiile patronate de el, prinţul Charles a cumpărat şi renovat mai multe case tradiţionale, unele vechi de secole. Cele mai cunoscute sunt cele de la Viscri şi Valea Zălanului. Toate s-au dovedit excelente pentru promovarea turismului rural. Charles speră ca fiii şi nepoţii săi să se poată bucura cândva de acest mic colţ de rai îmbrăţişat de culmile Carpaţilor.

Prințul Charles: Ei sunt motivul pentru care fac tot ceea ce fac aici, mă gândesc la viitorul lor. Dar mă gândesc şi la viitorul copiilor dumneavoastră şi ai multor altor oameni.

Toate acestea se vor schimba însă când Charles, căruia nu îi face nicio plăcere să vorbească despre acest lucru, îi va urma mamei sale pe tronul Marii Britanii. Prinţul-călător va trebui să respecte un protocol extrem de strict când va deveni rege.

Prințul Charles: Ideea că într-un fel sau altul voi continua exact ca acum, dacă îi voi succede mamei mele, este un nonsens complet. Cu siguranţă nu voi mai putea aceleaşi lucruri ca în calitate de prinţ moştenitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri