Birocraţia învinge tehnologia. Poliția, ANAF și primăriile nu au baze comune

Data publicării:
coada 1

Degeaba sute de mii de români îşi plătesc taxele şi amenzile online, cât timp între instituţiile statului nu există încă o bază de date comună în care să se vadă aceste plăţi.

Din cele aproape 2.700 de primării din România, doar în 190 se pot plăti cu cardul taxele, impozitele și amenzile. Dar, degeaba se plătește online dacã poliția nu știe ce face primăria, și invers.

„În momentul de față nu există această comunicare. Sunt amenzi contravenționale, ele nu sunt încă în evidența noastră”, spune Dorina Vasile, directorul Direcţiei de Taxe şi Impozite Sector 1.

Astfel, dacă vă plătiți amenzile online trebuie să faceți un drum pentru a înregistra la administraţia fiscală dovada plăţii. Aceleaşi probleme le au şi primăriile, dar de data asta cu Fiscul care colectează impozite şi nu le mai transferă primăriilor. Astfel, edilii sunt nevoiţi să oprească investiţiile. Totul din cauza birocraţiei dintre instituţiile care încasează bani de la populaţie.

„La nivelul impozitului pe venit global, nu știu ce face ANAF, dar nouă ne-au transferat cu 20% mai puțin decât au spus la începutul anului că o să ne transfere. Din păcate, anul ăsta, acolo este o problemă. Nu știu exact de unde este, dar e o problemă la ANAF”, susține Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1.

Aproximativ 300.000 de români au plătit anul acesta impozitele şi taxele online şi cu cardul.

Cine vrea să plătească taxele online trebuie să meargă la sediul direcţiei de impozite de care aparţine, cu o copie după buletin. Acolo, va obţine un plic cu numele şi parola. Va accesa apoi pagina de internet ghişeul.ro, după care va primi o nouă parolă cu care poate face plăţile către stat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri