Meserii care te țin departe de familie, de sărbători

Data actualizării: Data publicării:
craciun la serviciu

Crăciunul, sărbătorit printre flăcări, dezastre şi şoferi băuți. Este scenariul din fiecare an în rândul pompierilor, medicilor şi al poliţiştilor. Peste 20.000 de oameni sunt la datorie atât de Crăciun, cât şi de Revelion.

Pentru pompieri şi medici nu e o perioadă liniştită. Dimpotrivă chiar, e cea mai aglomerată din an. Telefoanele salvătorilor sună încontinuu.

Anghel Simona, asistent medical: În seara aceasta au fost foarte multe cazuri și sunt în continuare cazuri: colici abdominale, hipertensiuni arteriale, pacienți cardiaci, până dimineața o să avem de lucru. Un pacient care după ce l-am scos dintr-o comă alcoolică, a început să dea în echipaj. Cu mâinile cu picioarele, chiar în prezența echipajului de poliție.

Neagu Nicolae, ambulanțier: Dacă îți place ceea ce faci, nu contează ziua de sărbători. Îți faci timp a doua zi, a treia zi. Trebuie să-ți placă, și dacă te simți util și plăcut...

Sărbătorile au început cu o tragedie pentru pompierii din Bucureşti. În Sectorul 1, un incendiu puternic a luat două vieţi: o fetiţă de 6 ani şi bunica sa în vârstă de 82 de ani. Deşi au ajuns la faţa locului foarte repede, nu au mai putut face nimic pentru ele.

În misiune sunt şi poliţiştii de la rutieră, care îi vor vâna pe şoferii care beau de Crăciun şi apoi urcă la volan.

Bogdan Toader, polițist rutier, sindicatul Europol: Conducătorul auto care s-a grăbit sau înainte de a se urca la volan a consumat prea mult cozonac, de obicei folosește scuza: Domnule polițist, așa este de sărbători... Cei care fac exces sunt foarte ușor ochiți de polițistul rutier, care este, așa cum zicem noi, treaz-nemâncat.

În dispecerat, alţi poliţişti coordonează traficul. Tragediile nu se opresc nici măcar de sărbători.

Centrul InfoTrafic al Poliției Române, comisar-șef de poliție Cătălin Bocai: Unde mai exact pe Drumul Național 1? În zona Comarnic, Prahova, vă rog să-mi confirmați câte persoane au fost rănite grav și câte au fost rănite ușor.

Cătălin Bocai, Centrul Infotrafic: În ultimele 24 de ore, la nivel național au fost înregistrate 22 de accidente rutiere grave. În urma acestora șapte persoane au decedat, iar 19 au fost grav rănite. Sunt peste 15 sărbători, adică 15 ani nu am fost alături de familie. Toți ne-am dori să ne petrecem sărbătorile alături de cei dragi, însă toți trebuie să fim acolo unde ne e menirea și locul.

La malul mării, Crăciunul se sărbătoreşte tot prin muncă, însă la bordul navelor. Marinarii trebuie să sară imediat în ajutorul celor aflaţi în pericol.

Antoaneta Vlaciu, căpitan de port: Așa a picat tura, în ziua de Crăciun. Mâine seară voi fi tură de noapte. Copilul meu mă așteaptă acasă.

Pentru că nava Apollo le-a devenit a doua casă, marinarii și-au împodobit și un brad pentru a simți magia Crăciunului și la serviciu.

Nu au o clipă liberă de sărbători nici taximetriştii şi angajaţii restaurantelor.

Șofer: Nu fac de mult taximetrie, fac doar de 2 ani și l-am petrecut mai mult pe străzi. Asta e, ce să facem.
Reporter: Membrii familiei ce zic?
Șofer: Vă dați seama că nu e bine, dar ce să facem... n-avem încotro.

Client: Daţi-mi un hot-dog dublu la 2,40! Daţi-mi două!
Bucătar: 4,80 lei, vă rog!

Bucătar: Riscul meseriei. Daca e nevoie să vii, vii și la muncă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri