Infochioșcurile din Capitală, țeapa de două milioane de lei. „Nu trebuie să funcționeze. În România doar trebuie să marcăm momentul”

Data publicării:
infochiosc
Infochioșcurile din Capitală, țeapa de două milioane de lei. Foto: Captură video

Infochioșcurile turistice montate acum un deceniu prin București au ajuns urâte și stau degeaba. Sunt 33 împrăștiate prin oraș, toate defecte. După ce a plătit aproape două milioane de lei pentru ele, Primăria Capitalei le-a lăsat în voia sorții. Oficial, n-au funcționat din cauză că n-au fost branșate la curent electric.

Unul lângă primărie, unul prin Cotroceni, unul lângă Guvern, unul lângă Arcul de Triumf. Altul în Piața Romană, altul pe bulevard, spre Universitate, două la Aviatorilor. Toate sunt defecte și murdare. Și la fel ca ele, mai sunt împrăștiate prin oraș încă 25. Între 2010 și 2011, când le-a montat în București, Primăria Generală le-a numit infochioșcuri turistice.

Fiecare terminal trebuia să-i ofere cetățeanului informații utile, despre instituții publice, transport local, aeroport, poliție, jandarmerie, parcuri, sport, agrement, teatre, restaurante, spitale și farmacii non-stop. Au mers doar câteva zile. Apoi, nu au mai funcționat. De atunci... nimeni nu s-au mai preocupat de ele.

- Obiect de artă!
- Obiect de artă?
- Da!
- Știți că au costat sute de mii de euro?
- Ei, na?!
- Sunt vreo 33 în București. La fel!
- Sistem informativ teritorial de informare a cetățenilor!
- Păi, dar nu trebuie să funcționeze!
- Dar?
- În România doar trebuie să existe! Nu trebuie să și funcționeze! Ce rost are? Păi... Noi am marcat momentul. În România așa se întâmplă! Nu trebuie să funcționeze! E de ploaie. Că noi mai stăm prin zonă și... Dar nu trebuie să funcționeze, părerea mea. În România doar trebuie să marcăm momentul.
- Noroc cu telefoanele și cu GPS-ul!

De la ferestrele primăriei, se vede un obiect similar. De zece ani e vizavi, în stația de autobuz. Unii cetățeni își amintesc că... era util. Acum însă... e tot degeaba.

- Era o chestie să vă arate pe unde circulă Bucureștiul.
- Și?
- Pe mine mă întrebați?
- Ce s-a întâmplat cu el?
- A băgat banii în buzunar, unul, și-a pus rabla aia. Furăciune!

Alt infochioșc e la Arcul de Triumf, lângă o toaletă publică închisă și-un ceas aurit și... defect.

- E o chestie d-asta... aruncați banii! Și e și murdar, nu vedeți...
- Așa-i la noi, la români!
- Nu sună a furt?
- Nu, nu! A luat cu japca!

Pentru aparatele acestea inteligente cândva, Municipalitatea a plătit acum 11 ani fix un milion și 728 de mii de lei, bani publici. Conform Primăriei Capitalei, nu s-au plătit niciodată servicii de întreținere pentru ele. Oficial... n-au mai funcționat din cauză că până la încheierea contractului parafat cu furnizorul, terminalele n-au putut fi branșate definitiv la curent electric. Anul trecut, Consiliul General le-a trecut în administrarea Companiei Municipale Publicitate și Afișaj. Ca să le gestioneze și eploateze, spune primăria. Majoritatea sunt însă imposibil de reutilizat.

- S-au cheltuit banii degeaba!
- Ar fi utile pentru cetățean?
- Parcă nu prea! În era digitală acum toată lumea are telefon. Mai bine să le funcționeze site-urile primăriei. Să intri pe site, să găsești tot ce-ți trebuie. Nu ca acum, intri pe site-ul primăriei, trebuie să dai 15 mii de clik-uri, multe din ele nu funcționează... Mai bine să le meargă site-ul și astea... sunt de domeniul trecutului. Ca telefoanele publice!

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri