Video Klaus Iohannis, despre "azilele groazei": Cred că este o rușine națională. Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic

Data actualizării: Data publicării:
Iohannis Vilnius
"Este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină", a spus șeful statului. FOTO: Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de summitul NATO, despre ceea ce s-a întâmplat în "azilele groazei" că "este o ruşine naţională”. El a mai precizat că răul trebuie tăiat de la rădăcină, spunând că "vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit".

"Chestiunea cu – așa cum au fost numite – "azilele groazei" este una foarte complicată. Dacă îmi permiteți să fac o afirmație, cred că este o rușine națională. Este o rușine națională și măsurile care vor fi luate trebuie să taie răul de la rădăcină. Este evident că aici sunt mulți vinovați, dar nu toți pot fi încadrați la fel.

Sunt unii vinovați direcți – cei care au supus la rele tratamente pe bătrânii care acolo și-au căutat liniștea și un tratament uman.

Este foarte problematic şi aceste persoane trebuie identificate şi sancţionate conform legii, dar mai sunt şi alţii. Cum putem să ne imaginăm că funcţionează aceste azile fără ca autorităţile de verificare şi control să ştie. Trebuie văzut cine a știut și nu a acționat și trebuie tras la răspundere.

Cred că lucrurile vor merge mai departe.

Vinovaţi sunt toţi cei care au ştiut şi nu au făcut nimic, nu au sesizat, nu au intervenit. Cred că trebuie să fie găsiţi toţi vinovaţii, indiferent că vorbim despre vinovăție în exerciţiul funcției sau o vinovăţie politică sau morală. Până nu vor fi traşi la răspundere toţi cei care au permis o astfel de grozăvie în România, lucrurile nu vor putea fi îmbunătăţite. Eu sunt adeptul unei intervenții clare, ferme și hotărâte", a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Vilnius, înaintea Summitului NATO.

Întrebat dacă trebuie să demisioneze ministrul Muncii, şeful statului a răspuns: "Nu ştiu cine se face vinovat politic. Asta se va vedea. Eu sper foarte mult ca cei care sunt în poziţii să ia măsuri politice să aibă curajul să o facă".

Totodată, Iohannis a mai spus că nu consideră că sistemul de îngrijire pentru persoane vârstnice și vulnerabile este în colaps, deoarece există și centre care funcționează impecabil.

În privința celor răspunzători pentru situația din "azilele groazei", Iohannis a întărit că vinovații - cu nume și prenume - trebuie să răspundă, de la cei care acordau îngrijire, până la cei sesizați, care nu au efectuat controale și verificări, menționând inclusiv răspunderea politicienilor care aveau cunoștință despre aceste situații.

"Nu cred că sistemul este în colaps. Și există exemple de azile care funcționează impecabil și trebuie să vedem și acest lucru, iar cine trebuie să facă – cel care este plătit să facă – treaba și să aibă grijă de bătrâni și de persoanele cu dizabilități acela trebuie să facă.

Este foarte simplu. Un pic mai complicat este când ne întrebăm cine trebuie să verifice.

Avem o puzderie de agenții și instituții care ar trebui să verifice. Doar că ne întrebăm ce au verificat.

Că sesizări au fost, măsuri se pare că nu prea, în aceste cazuri concrete care, pe bună dreptate, au revoltat România. De aceea, repet ce am spus la întrebarea anterioară. Toți cei vinovați să răspundă. Aici sunt oameni vinovați cu nume și prenume.

Cei care au lucrat în azil sau au condus azilul și nu și-au făcut treaba.

Cei care au fost sesizați și nu au verificat.

Inclusiv cei care au știut și nu au luat măsuri – vorbesc, desigur, de măsuri politice. Un politician într-o poziție înaltă nu trebuie să meargă să verifice dacă se dau medicamentele cum trebuie, ci trebuie să verifice ca sistemul de care răspunde să dea rezultatele așteptate de cetățeni. Este revoltător ca persoane în vârstă care vor să meargă undeva să stea liniștite sunt tratate cu dispreț sau chiar mai rău", a mai transmis Klaus Iohannis.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri