Sari la conținut

Nemții caută ucenici în România

Patronii vor suporta toate cheltuielile de transport, cazare şi masă. În plus, cei selectaţi vor fi plătiţi lunar cu un salariu cuprins între 200 şi 800 de euro. 

Emzar are 24 de ani. I-a fost suficientă o singură vizită în Germania ca să-şi dea seama că i-ar plăcea să se mute acolo. 

Am fost în diferite țări, dar nu-i ca-n Germania. E o țară civilizată, oameni respectuoși, au condiții bune, salariile sunt atractive”, a spus Emzar Grancea. „Ne ajută, că ne oferă un loc de muncă și un viitor”, a spus Emzar.

Cursurile de limba germană sunt gratuite, ceea ce evident reprezintă un avantaj, pentru că prea puţini tineri şi-ar permite să plătească sute de euro pentru a obţine un atestat. 

Ucenicii vor fi aleşi dintre cei mai buni cursanţi. Vor lucra ca ajutoare de bucătari sau în hoteluri şi vor primi salarii ce pot ajunge până la 800 de euro.

Programul cu finanțare europeană se derulează pentru prima oară în țara noastră, iar intermediar este Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Acum au fost disponibile 30 de locuri, iar în urma primelor înscrieri au fost selectaţi 16 tineri.

Specialiștii germani au organizat selecția propriu-zisă, tinerii susținând interviul în meserii precum bucătar, specialiști în industria hotelieră și specialiști restaurant”, a spus Dana Radu, purtător de cuvânt AJOFM Sibiu. 

Pentru depunerea dosarelor nu se percepe nicio taxă. Înscrierile se pot face la agențiile de muncă din țară, dar şi online. Tinerii interesați de acest program trebuie să intre pe site-ul thejobofmylife.de, care are și o variantă în limba engleză.

Vor observa, chiar de pe prima pagină, că site-ul aparține de Agenția Germană a Muncii. Chiar dacă, aici, vor observa că înregistrările s-au închis, nu trebuie să se descurajeze. Organizatorii anunță că nu s-au ocupat toate locurile, iar înscrierile se vor relua.

Noua sesiune de înscrieri va avea loc luna viitoare. Iar în martie, nemţii vor veni în România pentru a organiza cursurile de limbă germană.