Sari la conținut
News Alert

OUG pentru reducerea chiriilor plătite ANL

La propunerea ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh, Guvernul Grindeanu are pe ordinea de zi a ședinței de astăzi o ordonanță de urgență privind nivelul chiriilor percepute de autoritățile locale în locuințele ANL.

sevil shhaideh_agerpres_7988733

Sursă foto: Agerpres

Ordonanța de Urgență a fost introdusă pe ordinea suplimentară a ședinței la propunerea ministrului Dezvoltării Regionale. Sevil Shhaideh a susținut că actul normativ ar repara o nedreptate comisă de fostul Guvern tehnocrat prin adoptarea unui act normativ care a determinat o creștere substanțială, chiar și de zece ori în unele cazuri.

Potrivit unui proiect de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 pentru înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, lansat în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale pe 23 martie, ar urma să se schimbe modul de calcul al chiriilor.

Mai precis, s-ar reduce chiria prin diminuarea cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii (de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construcției la maxim 0,8% din valoarea de înlocuire a construcției), diminuarea cotei ce revine autorităților locale (de la 1% la maxim 0,5%, autoritățile publice locale putând reduce aceste cote), diminuarea coeficienților de ponderare în funcție de rangul localității și în funcție de veniturile beneficiarilor și prin introducerea unui nou coeficient de ponderare în funcție de anul în care s-a realizat recepția la terminarea lucrărilor.

Proiectul legislativ mai prevede că nivelul maxim al chiriei nu poate depăși:

- 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului;

- 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată şi care nu depăşeşte cu 100% salariul minim brut pe ţară garantat în plată;

- 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în funcție de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mare decât 100%  din salariul minim brut pe ţară garantat în plată, dar nu mai mult de 5.000 lei.